woensdag 1 januari 2014

Van Son komt in beeld!

Iedereen wens ik aan het begin van dit nieuwe jaar een gezond, prettig en succesvol 2014.

Van Son komt in beeld!

We zijn van ‘familienaam’ gewisseld in de 11 tot en met 14e eeuw. Eerst werd mijn familie Bac genoemd, vervolgens Van Broechoven en nu al eeuwenlang Van Son.  
Hoe komt de naam Van Son in beeld? Eerst een klein stukje vooraf. 
Henrick van Broechoven, de oudste zoon van Gerardus de Broechoven en Dymphna werd geboren in Berkel bij het huidige Tilburg in 1330. Daar eindigt ook zijn leven 78 jaar later in 1408. Ik vond een akte van 15 februari 1368. Daarin staat dat de broers, Gerard en Hendrik, kinderen van wijlen Lambert van Ruxtten (een deel) van hun hoeve in Oerle in de parochie Westilborch in erfelijke pacht hebben gegeven aan Henrick van Broechoven, zoon van Gerardus van Broechoven, voor een erfelijke pacht van 9½ mud rogge, die hij moet betalen in Den Bosch in het huis van de broers. Een mond vol. Henricus de Broechoven belooft op zijn beurt om als onderpand te geven een erfelijke pacht van 2 mud rogge, die Lambertus ‘geheten’ Van der Rijt hem moest betalen uit de goederen die van Johannes de Zonne geweest waren, gelegen in Udenhout en welke goederen Henricus de Broechoven daarvoor verbond. 








Hé! Daar komt de naam Van Son als ‘de Zonne’ voor het eerst in beeld. Henrick van Broechoven moet dus op de een of andere manier in contact hebben gestaan met een Johannes de Zonne. Voor mij was dat uiteraard hét signaal om weer verder te zoeken: Henrick blijkt getrouwd te zijn met Katharina, dochter van ene Jan van Zonne. Een akte van 6 april 1388 maakt dat duidelijk. Daarin is sprake van goederen van haar vader Jan van Zonne in Udenhout, die Katharina meebrengt als huwelijksgift. Lambertus van de Rijt (daar is hij weer!) had beloofd om de helft van een erfelijke pacht van 4 mud rogge te betalen aan Henricus, uit goederen van Henricus in Udenhout. Die goederen had Henricus met Katharina zijn vrouw, dochter van wijlen Johannes de Zonne voor de ene helft als huwelijksgift had verkregen. 
En Katharina? Zij was dus dochter van Joh. de Zonne. Maar welke van Zonne dat is geweest, dat weet ik nog niet. Dat zoeken we uit. Er is een akte die vertelt dat Joh. de Zonne zoon was van Johannes St(r)oetman. Er wordt immers nog lang niet in alle gevallen met familienamen gewerkt, zoals in onze tijd. Waarom de zoon van Johannes St(r)oetman dan wel Van Zon heet, dat blijft voorlopig ook voor mij nog een raadsel. 
Misschien dat ‘Stroetman’ een bepaald beroep betekende. Op een van de fora van genealogen, waarvan ik lid ben, heb ik een balletje opgegooid en dat had al snel succes. Een Stroh of Stroot blijkt een oud-Saksische naam voor een droog gedeelte in een moerassig gebied, begroeid met loofbomen. Zulke gebieden kwamen in het oosten van Nederland en over de grens met Duitsland veel voor. De boerderij stond op dat droge gedeelte, en stond dan ook op ‘de Stroot’ (up ‘n Straut) en de boer heette ‘de Strootman’. Niet zelden werden in die tijd ‘achternamen’ door een ‘alias’ vervangen. Als iedereen die dat moest weten, maar wist wie jij was! Voor onderzoekers is dat minder handig natuurlijk. 
Voorlopig dus nog geen nieuws over de exacte vader van Katharina. Ik vind het namelijk nog wat te makkelijk om Katharina als dochter te koppelen aan Jan Tielman van Zonne uit ‘s-Hertogenbosch, zoals dat op het internet bij sommigen genealogen gebeurt. Ook al heet de moeder van Jan Tielman van Zonne ook ‘Stooters’.
(Bronnen: 
Protocol van ’s-Hertogenbosch, nr. 1175, fol 95. (15-02-1368). 
Protocol van ‘s-Hertogenbosch nr. 1178, fol. 31 (1388, 6 april). 
Protocol van ‘s-Hertogenbosch, nr. 1175, fol. 95 / Coeur Féodale de Brabant, leenregisters nr. 1. fol.6 en 69v. en nr. 2. fol. 52v. en nr. 4 fol. 205v.)
Stroetman, betekenis: http://stroot.home.xs4all.nl/).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten