donderdag 30 januari 2014

Jan pakt zijn boeltje op

De kinderen van de Jonge Jan boeren goed. Zijn zoon Jan van tweede vrouw Elisabeth heeft liefst drie huizen met erf aan de noordkant van de Corvelschestraat. Hij had land bij de windmolen van Corvel, in de Schijve en een beemd aan de Leye bij de Maesdijk. In 1543 krijgt zijn zoon Willem het middelste huis van de drie. Het meest westelijke hield Jan zelf. Dat was na zijn dood voor zijn zoon Peter. Jan was getrouwd met Mechtelt, dochter van Cornelis Jan van Esbeeck, die de bijnaam ‘Die Metser’ had. Via de erfenis van zijn schoonvader komt Jan vanuit Tilburg in Goirle terecht. “Goerl”. Daar krijgt hij het nodige bezit. “Jan zoon wilner Jans van Son verkrijgt ten behoeve van zichzelf en zijne kinderen, die hij verkrijgen mag bij Mechtelt zijn vrouw, een huis en hof met anderhalf lopensaet land in Goerle bij de kerck; drie en een half lopensaet land in Goerle ter plaatse aan den Hilgerenbosch en een lopensaet land te Goerle, ter plaatse ‘Den Breemacker’.” Een goeie deal om met de dochter van ‘De Metser’ te trouwen.
Hij pakt met zijn vrouw zijn boeltje op en verhuist. De stamboom van onze rechtstreekse familie gaat door in Goirle. Hoe hij gewoond zou kunnen hebben? Boerderijen in de tweede helft van de 16e eeuw bestonden voornamelijk uit drie delen, waarvan het middelste vrijwel overal als stalruimte in gebruik was. Veel huizen waren gebouwd met muren van gevlochten wilgetenen. Die muren werden bestreken met leem, waarin gehakt stro gemengd was. Het dak was vaak van roggestro gemaakt en de nok van het dak werd belegd met heideplaggen. Op die plaggen groeide ‘donderbaard’ en daar was men blij mee. Volgens het bijgeloof bood het bescherming tegen blikseminslag. Jan van Son is helaas niet oud geworden. Hij moet al voor 10 februari 1537 overleden zijn. Zijn kinderen Jan, Lijsbeth en Cornelia zijn dan nog minderjarig. Dat weten we uit de akte van 10-2-1537. Daarin staat dat oom Symon, broer van Pa voogd wordt en Willem Willemsen vanden Kerckhoven, de man van tante Aleyd, is “toesiender” op de kinderen.
(Bronnen:
Regionaal Historisch Centrum Tilburg (RHC), 1560 anonieme kopergravure, hoeve op zandgrond in Tilburg eo. Protocollen van Tilburg en Goirle nr. 283, fol.41r. (10-02-1537).








Fragment uit de akte die duidelijk maakt dat Jan van Son is overleden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten