vrijdag 1 april 2016

Anouk en de ‘1 aprilmop’

Zondag gaat ons Anouk afzwemmen. Maar daar heb ik nu voor het weekendbericht van morgen niet zo veel aan natuurlijk. Maar de foto’s hou je nog even van mij tegoed. Veel succes zondag, Nouki!
Waarom nu al een weekendbericht. Ik ben erin geslaagd om mijn computer weer min of meer aan de praat te krijgen. Ben hard toe aan een nieuwe. Daarom voor alle zekerheid maar vandaag al het weekendbericht.  
Vandaag is het 1 april. In een oude encyclopedie staat bij 1 aprilgrap: “iemand met een onmogelijke boodschap ergens heenzenden”. Op school vandaag, waar een collega een nietsvermoedende leerling naar de concierge stuurde om 'zelfcorrigerend proefwerkpapier'. De concierge speelde mee en gaf een stapeltje groen papier mee. Hij verontschuldigde zich met 'ik heb alleen maar groen!' 
Mijn kleinkinderen vertellen me steevast dat mijn veter los is…… en roepen te pas en te onpas: “1 april kikker in je bil die er nooit meer uit wil”. Anouk had mij uiteraard ook te pakken, al moest het even in scene worden gezet……… eerlijk is eerlijk.
Vroeger, zo meen ik me te herinneren, riepen wij als kind ”je schoen is los, Amsterdamse kikvors”. Waarom dat nu precies een ‘Amsterdamse kikvors’ moest zijn, weet ik niet meer. Wel weet ik nog dat je vroeger iemand op 1 april vooral naar een winkel stuurde om een ‘vierkant rondje’ of ‘gedroogde sneeuw’ te halen of zoiets. 
Zoals zo vaak bij dit soort dingen, is het niet bekend waar de 1 aprilmop precies vandaan komt. Sommigen zeggen dat die ontstond bij de invoering van de Gregoriaanse kalender in 1582. Voor die tijd werd Nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april, daarna op 1 januari. Maar dat kan volgens Historiek.net niet de oorsprong van de 1-aprilmop zijn. Immers eerder die eeuw wordt de 1 aprilmop al vermeld in een gedicht van Eloy d’Amerval, Frans dichter en componist uit de vijftiende eeuw. Bij ons wordt de inname van Den Briel door de Watergeuzen op 1april vaak als aanleiding genoemd, maar waarom zou dan in veel andere landen 1 april ook de grappendag zijn. Bij ons heeft het wel een rijmpje opgeleverd over 1-april. “Op 1april verloor Lava zijn Bril (=den Briel)”.
In historisch onderzoek zijn vergelijkingen getrokken met grappenfeesten uit de klassieke oudheid (lachriten in Thessalië en de Romeinse narrenfeesten, de Quirinalia), in het oude India (het Holifeest) of met middeleeuwse narrenfeesten, zoals carnaval, die allen in het voorjaar werden gevierd. Misschien zou je zo nog wel even doorgaan. maar bewijs, zo betoogt Historiek.net , kon tot op heden niet worden geleverd en dat is eigenlijk wel net zo leuk. 
Een paar geslaagde 1 aprilgrappen tot slot, met dank aan Historiek.net:
Het BBC-programma Panorama liet in 1957 een reportage zien over spaghetti-oogst in Zwitserland. Daarin waren dorpelingen te zien die slierten spaghetti van de bomen plukten. Honderden kijkers belden op met de vraag waar zij die bomen konden kopen om zelf spaghetti te kweken.
Of ons eigen NOS journaal van 1 april 1960. De toren van Pisa was omgevallen, zo werd gemeld. Het gevolg: veel reacties van geschrokken en treurende mensen. In Zweden was het in 1962 Kjell Stensson, technicus van de enige Zweedse televisiezender. Hij vertelde dat er een manier was om tijdelijk gekleurde beelden te krijgen op de zwart/wittelevisie. Ze moesten er een panty omheen doen. Duizenden mensen deden dat. Pas in 1970, ook op 1 april werd de zender in kleur uitgezonden.
Ook een mooie: ons NOS journaal meldde dat op 1 april 1969 een grote landelijke actie zou worden gehouden om zogenaamde ‘zwartkijkers’ op te sporen; dat zijn mensen die hun kijk- en luistergeld niet hadden betaald. Controleurs zouden met een scanner door de straten rijden om overtreders te betrappen. “Is daar niets tegen te doen?”, vroeg een journalist. “Nee”, was het antwoord van een controleur, want hij kon zich niet voorstellen dat men het televisietoestel in aluminiumfolie zou wikkelen, want dan zou de voorbijrijdende controledienst namelijk met de scanner niets kunnen opmerken. De volgende dag was al het aluminiumfolie in de winkels binnen enkele uren uitverkocht… Mensen veranderen nooit…………..en dat is maar goed ook.
(Bron: Historiek.net:
http://historiek.net/1-aprilgrappendag/1070/?utm_source=wysija&utm_medium=email&utm_campaign=week13#.VvvZH5yLTUJ:)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten