zaterdag 6 mei 2023

Feest en viergrenzenpunt

Zondag begonnen we deze week met feest. We gingen de verjaardag vieren van onze kleinzoon Sven. Ik slaagde erin hem samen met de jongste spruit, Luuk, op de foto te zetten. Het was gezellig en het feit dat we buiten konden zitten, kondigt echt de lente aan. Ook Daan verjaarde deze week.

Erop uit

Het is nog meivakantie. Sem en Cas kwamen dinsdag bij ons, maar Cas werd al snel  weer opgehaald voor een spelletjesdag bij de tennisclub. Sem speelde de hele dag bij oma en soms met oma, bij voorbeeld toen hij buiten in de tuin bij het kegelspel pardoes achterover in de bloemen en planten viel. Cas kwam pas na drie uur weer terug maar had duidelijk genoten.  Wij genoten deze week van het lekkere weer. Dat betekende dat we bij voorbeeld met onze nieuwe verrekijker naar de Biesbosch reden om er een kijkje te nemen bij het Werkendamse deel  van de Biesbosch.  En een ijsje en een kop koffie bij Enzo op de Markt van Geertruidenberg. Niet enkel daar gingen we naar toe. Donderdag kwam Luuk niet vanwege de vakantie. Na de fysio reden wij daarom naar zuid Limburg en we kwamen ook langs Valkenburg en Vaals. Natuurlijk versterkten we op een terrasje ook de inwendige mens  en genoten van de buitenlucht naar al die ziekte-ellende. We reden naar het Drielandenpunt in Vaals. Het was erg jammer dat juist toen wij er waren, de lift van de uitkijktoren kapot was. Trappen lopen is er voor mij op dit moment al helemaal niet bij en José zou wel met de lift willen, maar gaat begrijpelijk niet via de open trap naar boven. We konden dus de verrekijker niet gebruiken helaas.

Viergrenzenpunt

Wist je dat het drielandenpunt, Nederlands hoogste punt (tenminste als je enkel het Europese gedeelte van ons land bekijkt),  met 322,5 meter eigenlijk tot 1919 een viergrenzenpunt is geweest? Het vierde gebied was toen neutraal Moresnet. Of officieel gezegd, het Onverdeelde Gebied van Moresnet. Het lag in de vorm van een stompe driehoek, ten zuiden van de Vaalserberg en reikte tot aan de hoofdweg van Aken naar Luik. In augustus 1914 werden alle inwoners genaturaliseerd tot Duitser.  Dat grondgebied had met België, Nederland en Duitsland een vierlandenpunt, of beter gezegd een 'viergrenzenpunt', want Neutraal Moresnet was niet echt een onafhankelijke staat. Zo leer je nog eens wat, als je om je heen kijkt. De terugrit duurde behoorlijk land. Uiteraard, want het was spitsuur en we reden via België omdat onze tank bijna leeg was. Ja, je moet met alles rekening houden.

Het begint

De Ronde van Italië begint weer en ook de play offs in de eerste divisie staan bijna voor de deur. Stuk voor stuk spannende wedstrijden. Wie weet kijk ik wel, of in elk geval delen terugkijken, want ik blijf er echt niet voor thuis, als er leuke andere dingen op het programma staan. Oh ja. Ik zou het haast vergeten. Vandaag wordt met Britse pracht en praal en bombastische aanpak king Charles III gekroond. Je weet wel, die kerel die Diana liet barsten en die maar één zoon belangrijk vindt, zijn andere zoon kapot probeert te maken en met intriges en geld probeert om de media naar zijn hand te zetten. De BBC mag enkel uitzenden wat het koninklijk huis wil. Het mag ook allemaal wat kosten. Moderne vorst dus. Het Gemenebest zal afbrokkelen. Het operahouse in Sydney in Australië blijft bewust donker en Jamaica wil er al uitstappen. De man is namelijk niet geliefd en velen zien hem niet zitten. Gek hé. Voor de zekerheid; ik mag hem niet.

(Bron: familiearchief f. van son).







 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten