zaterdag 12 november 2022

Even adem halen….

Deze week twee keer op kleinkinderen gepast. Sem en Cas en op donderdag Luuk. Ik kreeg na de zondag, toen we José haar verjaardag vierden, dus even tijd om samen adem te halen deze week. Even tijd voor familieonderzoek en voor de begrotingsvergadering op donderdag vanaf vier uur. Inclusief de algemene beschouwingen dus en volop artikelen schrijven gisteren voor mijn wekelijkse pagina in het weekblad.

Afstamming

Weer even een keer flink wat tijd genomen voor mijn familieonderzoek.  Er is nog één onduidelijkheid in de lange rij van generaties. De laatste puzzelstukjes voor de herkomst van de Giselberten liggen nu op tafel.

We hebben een Gerard de Jauche die trouwt met een onbekende vrouw, die na zijn dood bekend is als ‘douairière de Jauche’. Die vrouw hertrouwt met Arnulf van Villers en neemt in haar tweede huwelijk een paar kinnderen uit het eerste huwelijk mee: Gislenis de Jace, Balduinus de Jauche, Renier en Jean. Eén naam in dat geheel is nog een vraagteken. Dat is Hendrik de Jauche. Hij zou geboren moeten zijn rond 1110. Hendrik is wellicht synoniem aan ‘Henri’, die genoemd wordt en een link heeft met de familie van Villers. Is hij wellicht ook dezelfde als 'Heynricus de Landenes', die als getuige wordt genoemd na Willem jr. van Dongelberg en vóór Guilelmus de Virbais en Gualterus de Marbais (is dat dan de jongere (half)broer of een oomzegger van Heynricus?) in een akte van Henri van Leez, bisschop van Luik in 1153. In die akte bevestigt de bisschop de giften van Gautier, chatelein van Grimbergen en van zijn echtgenote Berthe. (Ik meen dat zij walter jr. de Marbais, zijn broer en diens echtgenote Berthe zijn). In oorkonden is Hendrik bekend van 1139 tot 1158. Hij komt in oorkonden voor met zijn vader als 'Gerard de Landinis et filius eius Henricus', (Het voogdschap van Landen zat in de familie) en zelf als 'Henricus de Landen', 'Henricus de Gathe'.(1107: Gerardus de Landinis met zoons Hendrik en Willem) en nr. 47 (1132: Gerardus de Landinis et filius eius Henricus). De enige vraag: is hendrik een oom of moet ik hem zien als tussenschakel tussen Gerard de Jauche en Gislenis, is hij dus met andere woorden de vader van Gislenis. Ik verwacht dat laatste overigens niet. Verder nog even zoeken en speuren in bronnen en onderzoeklectuur dus. Eén foto deze week. Het is de oude poort van de ferme d’Agbiermont in Nodebais, die de omslag van het nieuwe boek gaat sieren.Uiteraard wordt het niet deze ffoto, maar het schilderij dat José ervan maakte. En de titel komt erin: 'Poort naar het verleden' met als ondertitel 'Wandeling van 15 eeuwen door generaties'. Die ondertitel is nu nog werktitel...

Vandaag

Vandaag gaan we misschien even bij een thuiswedstrijd kijken van kleinzoon Youri tegen ASWH. En vanavond komen een paar vrienden bij ons gezellig bijpraten.

(Bron: familiearchief f.van son en ; Copie notariée de 1755 Bruxelles, archives général du Royaume. Grand conseil de Malines, Appels de Namur, nr. 1678 d'apres A) Menton Namur, archives de l'état, Conseil provincial de Namur, (Greffe) nr. 7278) ; Jean Le Carpentier, Histoire de Cambrai en du Cambresis, Preuves p.82).


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten