zaterdag 4 augustus 2018

Karel zat al te wachten......

Een van mijn voorouders was Godfried III van Rumigny – Florennes, de oudste zoon van Arnulf en Ermentrude van Verdun, geboren omstreeks 980. De Kroniek van Alberic van Trois-Fontaines noemt hem en zijn broer:"Godefridum nobilem et Gerardum episcopum Cameracensem" als de zonen van "Arnullfum nobilem de Ruminiaceo...Alpaidis et Godefridi filius". Onze Godfried heeft dus nog een broer die Gerard heet. Over die broer heb ik het deze week. Uit die Kroniek blijkt dat Gerard bisschop van Kamerijk was: “Godefridum nobilem et Gerardum episcopum cameracensem”. Broer Gerard is bekend geworden als Gerard ‘Le Grand’, die in 1051 zijn laatste adem uitblies. Hij was voogd van de minderjarige keizer Otto III. Volgens overlevering ‘kraakten’ Gerard de Cambrai en een vriend die later paus zou worden, samen de fries, die aangebracht was rondom de binnenmuren in de Dom van Aken. Door het omzetten van die code ontdekten ze het graf van Keizer Karel de Grote onder de Dom. Men wist tot dan toe niet meer waar de keizer begraven was, enkel dat hij zijn laatste nacht had doorgebracht in Chèvremont. Toen de code ‘vertaald’ was, vroegen beide heren aan keizer Otto II om het graf te mogen openen. Zij vonden het stoffelijk overschot van Karel, zittend op zijn troon met kroonjuwelen in de hand, precies alsof hij nog regeerde. Dat moet een aparte gewaarwording zijn geweest: Karel in vol ornaat, zittend op een troon, kroonjuwelen in de hand. Zijn beenderen werden plechtig in een gouden schrijn gezet. Keizer Otto III droeg bij zijn kroning de kroonjuwelen van Karel. Gerard de Cambrai was getuige bij deze kroning en was ook raadsheer van de Keizer. We weten over Karel de Grote, dat hij inderdaad zo na zijn dood in 814 zittend was bijgezet. Mooi verhaal van Elise deDobbeler van Heemkring Hoegaarden. Voor wat het waard is.., want er staan ook verhalen op internet dat het graf nooit gevonden is (wat zit er dan in die schrijn?). Een ander verhaal vertelt dat Frederik van Barbarossa het graf heeft gevonden. Zelfs is er een gerucht dat Karel in Italië begraven zou zijn. Het enige dat zeker is, is dat hij de dag na zijn dood begraven werd. Ik denk zelf dat het in Aken was. Hij leed aan reuma en had waarschijnlijk daarom zijn verblijf gekozen, dicht bij geneeskrachtige bronnen in die stad. Mooi verhaal over Gerard ‘Le Grand’. Je zou er een film over maken.... Over de gevonden beenderen van de keizer kan ik kort zijn. Die stammen echt uit de tijd van Karel. Onderzoek van zijn beenderen wees uit dat hij 1 meter en 83 centimeter lang moet zijn geweest. Naast ‘groot’ in zijn daden, was hij dus ook letterlijk voor zijn tijd Karel ‘de Grote’. De mensen werden toen een stuk minder lang dan nu. Karel is ook weer zo’n figuur, die zo maar eens plotseling van zijn sokkel kan vallen, door dat tegenwoordige geneuzel over historisch belangrijke figuren in ons land. Hij zal zonder twijfel ook iets verkeerd hebben gedaan.... Boeien! 
Hoe het ook zij, zijn stoffelijke resten, enkele tientallen beenderen, liggen nu in de gouden Karelschrijn achter op het priesterkoor van de Dom in Aken. Een van de vele bezienswaardigheden in die Dom met zijn achtkantig consept. José en ik bezochten vorig jaar de Dom  en beken ook authentieke zetel van Karel de Grote en de eeuwenoude stukken uit de tijd tussen 700 en 1100 in de schatkamer van de Dom.. Zeer de moeite waard. Aan te bevelen!  Nog even terug naar Godfried, de broer van Gerard. Hij is getrouwd met Gisela de la Fère. Zij kregen 2 zoons: Godfried en Arnoud van Florennes. Voor mij is die Arnoud als voorouder belangrijk. Hem kom ik in bronnen tegen als ‘Arnulfus de Morelmes’. Hij was Heer van Morialmé en Ham-sur-Heure (ook een mooi kasteel!). Hij trouwde met Yvette. Dat staat in een oorkonde van 15 juli 1087. "Arnoul avec son épouse Ivette" hebben verklaard de "Morelli mansum” te hebben verworven. Zoals dat wel meer gebeurde in die tijd, noemde hij zich naar zijn bezit. Arnoud en Yvette kregen een zoon en een dochter.

Maar genoeg weer voor deze week. Ik ga onze fantastische maar veel te droge zomer weer over me heen laten komen. Misschien kan ik komende week nog even een paar keer op de fiets stappen als het niet te hard waait. Fietsen verleer je niet, maar je moet het wel bijhouden, zo is mij gebleken. Ik moet ook na al die hitte mijn energielevel op peil brengen, anders blijft het bij 10 km fietsen.
(Bron: familiearchief f.van son:

- 'Rumigny-Florennes', Roland, (1891), p.102. ;- Gourjault, O. de 'Chartes inédites extraites du Cartulaire de Saint-Nicaise de Reims', Compte rendu des séances de la Commission Royale d'Histoire ou Recueil de ses Bulletins, 4th series, Tome X (Brussels, 1882), II, p.173).; - Gourjault 'Chartes de Saint-Nicaise de Reims' (1882), II, p.173.:- http://racineshistoire.free.fr/LGN/PDF/Florennes-Rumigny.pdf ;-- http://www.stangenberger.nl/genealogie/schlitz/pg_00096.htm#BM2242 ;- Chronica Albrici Monachi Trium Fontium 1002, Monumenta Germaniae Historica, Scriptores, (SS  XXIII, p.778). ;-Foto’s Dom Aken en Schatkamer Aken, José2017.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten