zaterdag 21 juli 2018

Met Mama over zee....

Ermentrude, mijn voorouder, was een halfzus van Lodewijk IV. We zitten zo omstreeks 950. Die Lodewijk zou de bijnaam ‘d’outre-mer’ krijgen. Wij zouden zeggen ‘Van over zee’. Hoe kwam die aan die aparte bijnaam? Lodewijkje was pas twee jaar, toen zijn vader Karel ‘de Eenvoudige’ als koning werd afgezet. Robert I nam zijn plaats in maar kon niet lang profiteren. Een jaar later stierf hij al en werd opgevogd door Rudolf, die hertog van Bourgondië was. Ee vriend van Robert nam de vader van Lodewijk gevangen en toen vertrouwde Lodewijks moeder Aethgiva van Engeland het niet meer. Ze bracht de kleine in veiligheid "over zee" ("outre-mer"), naar haar familie in Engeland. Hij hield er zijn bijnaam aan over.
Lodewijk keerde voor 939 weer terug naar Frankrijk. Hij had immers recht op die troon van zijn vader. In 939 bood hertog Giselbert van Lotharingen aan om Lodewijk als koning te huldigen. Nadat die Giselbert in opstand was gekomen tegen de vorst en op de vlucht jammerlijk in de Rijn bij Andernach was verdronken, trouwde Lodewijk direct met de weduwe van Giselbert, Gerberga van Saksen, de dochter van Hendrik ‘de Vogelaar’ en Mathilde van Ringelheim.
Hij eist ook de heerschappij over Lotharingen op en versloeg de Vikingen in Normandië. Veel plezier had hij er allemaal niet van. Lodewijk leefde maar kort. Al op zijn 33e verjaardag overleed hij na een val van zijn paard tijdens een jachtpartij. Allemaal best interessant, maar voor mij is zijn halfzus Ermentrude veel belangrijker. Zij is een dochter van Karel en zijn tweede of derde vrouw, (daar zijn de bronnen niet eenduidig over) Frederuna van Ringelheim. Juist! Een zus van Mathilde. Onze Ermentrude is bekend als Ermentrud van Westfalen of De France. Zij werd omstreeks 908 geboren en werd liefkozend ‘Imesa’ genoemd. Zij trouwde met een zekere Gottfried. Die wordt –afhankelijk van de bronnen die je onderzoekt-, Gottfried van Palts (Palatine), Van Gulik, of Van Lotharingen genoemd. Hij was de zoon van Oda van Saksen en haar tweede man Gerhard van Guligau. Die Gerhard had het wel erg bont gemaakt. Tenminste, dat vind ik.
Hij vermoordde samen met zijn broer Matfried Koning Zwentibold. Ze waren kwaad omdat de koning de broers in 896 uit hun gravenambt had gezet en hun goederen had geconfisqueerd. Matfried en zijn broer Gerard kwamen in opstand tegen koning Zwentibold en vermoordden hem. Gerard trouwde daarop vrijwel onmiddellijk met de weduwe van Zwentibold, Oda. Maar ja, dat mag je natuurlijk zijn zoon Gottfried niet aanrekenen.
De zoon van Ermentrude en Gotfried is Gottfried I van Rumigny. Ook wel Van Hennegau genoemd. Hij trouwt met Gravin Alpaidis van Hoegaarden. Je weet wel, die machtige en rijke dame waarover ik vorige week schreef.
Deze verhaaltjes komen veel uitgebreider voor in het nieuwe boek waaraan ik op dit moment werk. Ik ben van plan om mijn hele genealogie vanaf het jaar 515, aangekleed met de geschiedenis van mijn familie en veel passende illustraties, te verwerken in dat boek. Dat zou dan een verbeterde en veel meer uitgebreide versie moeten worden dan het boek dat ik over mijn familiegeschiedenis in 2014 schreef. Maar voordat mijn nieuwe boek klaar is, stroomt er nog heel wat water door de Maas.
(Bron: familiearchief f.van son;
Mittelalterliche Genealogie im Deutschen Reich bis zum Ende der Staufer, K.H. Schreiber;
Die Anfänge des Hauses Habsburg-Lothringen, E. Hlawitschka, uitg. Minerva-Verlag, Saarbrücken, 1969;
Vier Xantener Gottfriede, Hein H. Jongbloed, 2009;
J.M.Debois Hertogdom Brabant - Regionale Gebieden 11- 37;
Die Anfänge des Hauses Habsburg-Lothringen, E.Hlawitschka, uitg.
Minerva-Verlag, Saarbrücken, 1969).
Illustratie Aedgifu van Wessex met haar zoontje Lodewijk van Overzee. (Bron: http://corsair.morganlibrary.org/icaimages/5/m536.143ra.jpg).
Fragment uit de Stammtafel van de Ottonen met in de dubbele cirkel Hendrik ‘de Vogelaar’ en Mathide van Ringelheim. (ill. Uit het 13e-eeuwse manuscript van de Chronica sancti Pantaleonis: http://www.geschichtsquellen.de/repOpus_00238.html).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten