zaterdag 9 juli 2016

Taaldorp.....en diploma's!


"Wat is een rotonde, meneer?” Een vreemde taal leer je het beste als je in die taal wordt toegesproken en als je ook in die taal je antwoord moet formuleren. Dat passen ze toe op onze school. De derdeklassers krijgen elk jaar een uitnodiging voor ‘Taaldorp’.
Neem nu bij Duits en Engels. Deze week was het weer zo ver. Er worden tijdens zo’n taaldorpsessie situaties nagebootst in een klas en de leerlingen worden daar enkele minuten ‘doorgezaagd’ door docenten die een andere rol hebben aangenomen.

Zo was er voor het vak Duits in lokaal 56 een restaurant, een ‘kleidergeschäft’, en bij voorbeeld ook een ‘dokter’ te vinden.

Bij de kledingwinkel moeten de leerlingen uiteraard in het Duits vertellen wat ze wensen en ze krijgen ook in die taal hun antwoord. Het gaat er natuurlijk om dat je je niet beperkt tot ‘Ja’ of ‘Nein’. Echte zinnen maken dus. En daar krijg je uiteindelijk een cijfer voor. Hoe beter de zin, hoe hoger het uiteindelijke cijfer.

Ik zat zelf op de gang als surveillant bij Taaldorp Engels. Daar worden de leerlingen in de gelegenheid gesteld zich –zittend op een rijtje stoelen- enkele minuten voor te bereiden, voordat ze door een zoemertje naar binnen worden geroepen en in het diepe worden gegooid. Opmerkelijk hoe zenuwachtig sommige leerlingen zijn. Maar veruit de meesten komen na een kwartiertje opgelucht naar buiten als ze in vijf verschillende situaties Engels hebben gepraat. “Viel eigenlijk best mee, meneer”. De leerling lijdt het meest van het lijden dat hij vreest, zo denk ik dan......

Bij het Engelse taaldorp kon je op het politiebureau een diefstal aangeven, bij de VVV vragen naar de bezienswaardigheden in London en bij voorbeeld de weg vragen (compleet met ‘roundabout’) en een hotelkamer boeken.

Af en toe worden de leraren afgelost door collega’s. Het valt immers niet mee om uren na elkaar steeds simpele zinnetjes in de ‘vreemde’ taal uit te spreken. Of te luisteren naar een compleet verkeerd gespelde achternaam. Maar één ding is zeker: de leerlingen steken veel op van het Taaldorp. Ik doe er graag elk jaar weer aan mee. Ik vind het één van de goede dingen op onze school. Volgend schooljaar voor mij nog één keer taaldorp!

Vrijdagavond werden de diploma’s weer uitgereikt. Feestelijke gezichten en opgeluchte ouders. Ook dat maak ik volgend jaar nog één keer mee. Fijne afsluiting van het schooljaar.
(Bron: foto’s Melline Deurloo, Rie Quirijnen en Jolanda Groenevelt 2016, taaldorp Duits/Engels).
Geen opmerkingen:

Een reactie posten