zaterdag 24 oktober 2015

Niks is zo zielig als.......

Niks zo zielig al zieke kleinkinderen. Je zou het zo over willen nemen.
Donderdag was het voor Oma José weer de traditionele oppasdag. Mama Meike bracht rond half acht Anouk en Youri; Papa Pieter bracht Robyn even na achten. En natuurlijk miezerde het buiten! Oma moest immers met de kinderwagen Anouk naar school brengen. Youri in de wandelwagen, Robyn op het treeplankje en Anouk lopend naast oma. Zij is tenslotte al groot.
Maar je kon al zien dat het Anouk niet goed ging. Ze was rustiger dan gewoon; voelde zich niet zo lekker, maar ging uiteraard toch naar school. Ze is toch al een grote kleuter!
Eenmaal terug thuis bij oma was Youri hangerig en lastiger, zeg maar gerust chagrijniger dan normaal. Normaal -als het maar even kan-, dan lacht hij, als hij met zijn kleine beentjes door de kamer stiefelt op weg naar de rozijntjes, onder het uitroepen van 'die...die..... al wijzend met zijn vingertje. Maar donderdag waren die guitige oogjes van ons lachebekje er niet bij.
Hij had weer zo dag, waarop hij zich allerminst lekker voelt. Zo jong als hij is,  zo’n vijftien en een halve maand oud, heeft hij al meer de kamer van de huisarts, de huisartsenpost en ziekenhuizen van binnen gezien, dan menig leeftijdsgenootje. Hij piept en hij kraakt, want zijn luchtwegen zijn al tijden nog niet zijn sterkste onderdelen. Maar nu had hij duidelijk weer pijn aan zijn oortjes. En dat heeft hij óók al meer gehad. Mijn moeder –nadat hij opgeknapt zou zijn- gekscherend gezegd kunnen hebben: “Ge kant’em onderhand beter late overbakke”.
Gelukkig kwamen donderdagochtend Mama Elke en Cas even langs en klaarde Youri een beetje op. Hij kan zo lief zijn voor zijn neefje, net als Robyn. Cas was net weer wat beter. Het manneke werd ’s nachts wakker van zijn eigen hoestpartijen. En papa en mama natuurlijk ook……
Maar al snel viel Youri weer terug. Hij had duidelijk weer last. Gelukkig daagt er eindelijk licht aan het eind van de tunnel voor onze kleine man. Na ontelbare keren verkoudheid, oorpijn en even geleden daar bovenop een aanval van pseudokroup, mag Youri na alle artsenbezoekjes, koortsverlagende medicijnen en antibiotica in zijn amper zestien maanden jonge leventje, nou toch eindelijk naar het ziekenhuis. Ze gaan onder narcose zijn neusamandelen schaven en hij krijgt buisjes in zijn oren. Hopelijk helpt het. Misschien neemt dat alle ellende weg en kan hij er overheen groeien. Zou fijn zijn voor hem maar ook wel zo fijn zijn voor Meike en Ronald ook.
Zieke kleinkinderen; ik blijf het zielig vinden en weet zeker dat Oma en ik al lang wakker zijn als hij Youri op 3 november al om kwart over 7 in het ziekenhuis moet zijn, om onder narcose geholpen te worden. Het doet ons onbewust weer terug denken aan de tijd toen onze kinderen klein waren. Soms zat José halve nachten op om een van de kleintjes te troosten. We zijn bekend met oorpijn, verkoudheid, koortsaanvallen, piepende luchtwegen, ziekenhuis in en uit; buisjes, snotneusjes, T-buisjes en nog eens buisjes. Uiteindelijk heeft het geholpen.
Maar toch, je had het graag telkens zelf van ze overgenomen.
En onze Anouk? Ach; ook haar hadden ze donderdag te pakken. Zij kwam ’s middags ziek uit school. Kroop op de bank bij oma en viel in slaap; en dat terwijl ze toch een vriendinnetje had meegenomen om te komen spelen. Daar kwam niets van. Het meisje speelde dan maar met Robyn. Eten hoefde Anouk niet en ’s avonds moest ze overgeven. Ze bleef erg warm en papa Ronald en mama Meike besloten om na het eten van Oma’s heerlijke zuurkoolstamp, haar maar snel mee naar huis te nemen. Pieter en Robyn waren al weg.
Ik weet dat we er niets tegen kunnen doen, maar kleinkinderen zouden niet ziek mogen zijn. Ze zijn dan zo hulpeloos en ronduit zielig. Dat gun je ze echt niet, onze schatjes. En Emma, Renée, Daan en Joël, zul je zeggen; zijn die dan niet ziek. Kennelijk niet, anders hoorden we het zeker. Zou de lucht in Made en Oosterhout beter zijn? Ik kan het me niet voorstellen...
(Bron: familiearchief f.van son. Youri en Anouk, zieke kleinkinderen 2015).  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten