vrijdag 14 februari 2014

Jan Jans en de kinderen !

Jan Jansen van Son. De naam Jan is 'in' geweest binnen onze familie. Mijn opa heette ook nog Jan. Je zou zo langzamerhand gaan denken aan de strip Jan Jans en de kinderen van bedenker Jan Kruis. Jan en Wouterken (die van dat standje bij het trouwen), noemden 2 van hun kinderen Jan. Jan 'de Oude' en Jan 'de Jonge'. Vraag me niet waarom, maar hij zal er zonder twijfel zijn reden voor hebben gehad. Hij had nog meer kinderen, zo kon ik lezen. Die kinderen raakten hun vader in elk geval vóór de Kerst van 1677 kwijt. Jan van Son, de man van Wouterken sterft vóór 22 december 1677. Op die datum verkopen 3 zoons gezamenlijk grond en landerijen. Die kinderen zijn dan al meerderjarig, anders mochten zij immers niet handelen. Op die 22e december verkopen zijn zonen Jan, Goijaert, Gerit en de voogden van zijn minderjarige kinderen bij Wouterke Cornelis Wouters, een huis in Goirle in de herdgang Dorp aan Jan Aelst. Landerijen werden verkocht aan Joost Peter Eelkens, Jan Gerit Soffaerts en Jan van Dommelen. 
Jan Jansen van Son laat in totaal 4 zonen en 3 dochters na: Jan Jansen van Son (‘de Oude’), Goijaert, Gerit Jan Jansen van Son en Jan ‘de Jonge’, de dochters Jenneke, Cornelia en Anneke zo vermeldt een akte van 13 maart 1685. Je kunt die akte met enige moeite lezen.  
Genoeg over Jan Janssen van Son en zijn vrouw Wouterken Cornelissen. We hebben het over een uiterst vervelende tijd voor de katholieken. In een volgend bericht sta ik stil bij wat ze zoal aan slimmigheidjes bedachten om de regels te omzeilen.
(Bronnen: 
Regionaal Archief Tilburg, R.375, fol. 207 (22-12-1677).
Regionaal Archief Tilburg, R 381, fol. 20 (13-03-1685).
Illustratie: de akte van 13 maart 1685.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten