zaterdag 14 maart 2020

Oh die Corona…


Een uitgebreid verhaal dit weekend. We worden al een aantal weken in de ban van het Corona-virus gehouden. De experts van het tot nu toe vrij onbekende virus en bestuurders verdringen zich voor de camera’s en staan gretig in de rij om door de media geïnterviewd te worden. Sommige ministers, hun leider Rutte voorop, willen o zo graag voor de televisiecamera’s verschijnen om het Nederlandse volk te vertellen wat zij ‘het beste’ niet of wel kunnen doen. Alsof zij nog geloofwaardig zijn. De rest van het jaar immers buitelen zij over elkaar heen met nietszeggende quotes, loze beloften en verklaringen die achteraf toch weer onjuist blijken te zijn.
Maar eindelijk, -het is immers al 5 over 12-, komt er nu dan een maatregel waarmee een beetje wordt doorgepakt. Daar is uiteraard weer volop over vergaderd. Elke bestuurder wil immers zijn of haar geurspoor over elke maatregel sproeien, om zich later op de borst te kunnen kloppen.
Maar ‘gelukkig’ zijn er de experts van het RIVM. Zij kiezen er van begin af aan voor, om hun jargon over de bevolking uit te storten. Corona-patiënten heten ineens “casus” en de symptomen van het virus heten voortaan “casus-specifiek”. De bevolking zou je nutteloze dikdoenerij eens kunnen begrijpen…
Over de professionaliteit van de persconferenties heb ik het dan nog niet eens. Dat is een tik van mij, weet ik, na een kwarteeuw communicatieadviseur te zijn geweest bij diverse gemeenten. Ik mag toch aannemen dat communicatie-adviseurs wel op een doventolk hebben gewezen. Pas medio maart was er die. Ik weet hoe eigenwijs en oostindisch doof sommige bestuurders kunnen zijn. En oh ja. Beste minister, als je niets te vertellen hebt, blijf dan weg. Laat het werk over aan vakmensen. Je hoeft dan geen niet al te slimme opmerkingen uit te kramen, dat je op zoek gaat naar meer mensen, die zorg kunnen verlenen. Zo’n opmerking werkt averechts. Júllie zijn de oorzaak van de leegloop in de zorg in de afgelopen jaren. Weet je nog?
Is er niets aan de hand? Zeker wél. Er zijn ook inmiddels doden te betreuren. Er is al lang niet meer enkel ‘zorg en waakzaamheid’ geboden. Er had veel eerder doorgepakt moeten worden. Er zijn veel meer mensen besmet, dan die domme hopeloos achterhaalde cijfertjes van persconferenties willen doen geloven.
Corona is niet toevallig een griepje. Het was al veel langer nodig en verstandig om alles te doen, om te proberen de ziekte en vooral gevolgen ervan in te dammen. Maar ja. De experts hebben fasen benoemd. Discussie blijft steken op wat nu precies onder overgang van indamfase naar de volgende moet worden verstaan. Aanmodderen dus, ondanks dat je weet dat een virus zich moeilijk láát indammen. We lopen dus toch al achter de feiten aan.
De echte experts en de meeste virologen weten niet, waar een groot deel van de besmettingen vandaan komt. Ze weten al veel langer, dat je niet met veel mensen bij elkaar moet komen, omdat dan de kans op besmetting groter is. Maar ja, dat staat vermoedelijk nu nog niet in het fasendraaiboek…
Medische microbiologen en schoolleiders hebben gelijk. Het is niet verstandig om met veel mensen bij elkaar te komen. Maar scholen sluiten, staat nog niet op het lijstje van het kabinet. Dan kunnen mensen van politie, brandweer en zorg niet meer naar hun werk. Kijk eens hoe ze dat bij onze zuiderburen regelen. Daarnaast, is de jeugd niet kwetsbaar vindt Rutte. Wel op het sportveld kennelijk, niet met honderden bij elkaar op school. Maar daar zijn toch ook oudere leraren die dan blootgesteld worden… Gooi die scholen dicht!  
Tot voor kort vergaderde de ministerraad over geven van simpele adviezen, zoals geen handjes geven, niezen in je elleboog, handen wassen en papieren zakdoekjes gebruiken. Dan doen normale mensen al. Wij zijn geen idioten!
Het eindelijk afgelasten van manifestaties in Brabant was verstandig. Maar waarom nu pas in heel Nederland. Virussen houden zich doorgaans toch niet aan  provinciegrenzen…
Bij een ‘Concours huppekee’ in Den bosch sputterden ze nog tegen. Ruimte genoeg. Gaan die mensen allemaal anderhalve meter uit elkaar zitten, geven ze elkaar hun elleboogje en niezen ze in hun elleboog, of hebben ze het vooral achter hun ellebogen. Slechts onder druk van de publieke opinie gaat er gelukkig toch een streep door.   
De ministerraad gaat nu na weken nadenken over hoe hij de getroffen ondernemers tegemoet kan komen. Dat had al veel eerder moeten gebeuren. Dan had het plan klaar gelegen. Met werktijdverkorting en deeltijd-ww. Ook had er al een plan moeten liggen hoe we mensen tegemoet komen die niet voor hun werk thuis kunnen blijven, als scholen dicht zijn. Geld klotst in Den Haag tegen de plinten. Er kan zonder blikken of blozen een miljard vrijgemaakt worden om de slachtoffers van de falende belastingsdienst hun leven weer enigszins terug te geven. Voor dat soort dingen zijn ministers. De economie en samenleving moet blijven draaien. Rond 2008 zijn we in een economische crisis beland dankzij de opgeklopte geldwolven. Zal nu ook wel weer gebeuren. Wij worden dan weer de dupe. Met grote beleggers heb ik minder medelijden. Die laten zich normaal gesproken weinig aan de samenleving gelegen liggen. Je hoort ze niet als ze bakken met geld verdienen. Zij wentelen dit verlies wel weer af, zoals de pensioenfondsen dat zullen doen op gepensioneerden.
Ik ben het eens met eens met hoogleraar infectiepreventie Alexander Voss van de Radboud universiteit van Nijmegen, dat geen handen meer schudden slechts een symbolische maatregel is. Ik vind het een maatregel voor de bühne. Immers; elk winkelwagentje gaat in de supermarkt dagelijks langs vele handen. Ook die van jou. Elke deurklink, trapleuning of liftknop ondergaat dagelijks vele malen datzelfde lot. Ook op NS-stations, in bussen, trams, in de café’s en restaurants is het van hetzelfde laken een pak. Evenals in de kledingrekken, waar velen toch even aan de stof willen voelen. Een ellebooggroet dan? Daar heb je toch zojuist nog in geniest…? Er zal zonder twijfel wat langs je elleboog geschoten zijn. Ben je besmet, dan zit dat met je niezen ook in je kleren en komt dan vanzelf via je ‘elleboog’ op de kleren van de ander. Stop met het geven van die kinderlijke adviezen en halfbakken maatregelen. Gelukkig denken veel mensen zelf beter na. Zij ontsmetten en was al vanzelf, omdat het gewoon is, je handen. Dat is altijd een van de weinige nuttige dingen. Je blijft nu automatisch thuis als je niet lekker bent of denkt dat te voelen. Thuiswerken waar dat kan, is een goede maatregel. Wat ook helpt is, als precies wordt uitgelegd wat bekend is, zonder voorbeeldgedrag. Ben je bij voorbeeld immuun als je het hebt gehad? Niet volledig kennelijk. Mensen zijn zelfredzaam en niet dom. Die halve zolen van hamsteraars buiten beschouwing gelaten. In onze supermarkt zien we nu ook al mensen met wegwerphandschoenen. Een duidelijke appél aan iedereen om vooral het gezonde verstand te gebruiken helpt. Hou op met aanpraten van angst en hysterie. Elk virus moet zijn tijd hebben en uitwoeden en alleen met gezond verstand kan dat worden bereikt. Bestuurders en politiek stel ziekenhuizen in staat zich voor te bereiden op veel meer patiënten. Had al geregeld moeten zijn. Het virus is echt nog niet uitgewoed. En vooral, luister beter naar praktische tips van de professionals in het veld, dan draaiboekjes op de letter te volgen en adviesjes die van achter bureautafels komen. Gelukkig kwamen er intussen toch kleinkinderen donderdag bij opa en oma spelen. De hele dag! Het leven gaat gewoon door. En ook dit ellendige virus komen we weer te boven. Het kost alleen was echte inspanning van iedereen. De remedie ligt in ‘geen woorden, maar daden’.
(Bron: familiearchief f. van son).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten