zaterdag 30 maart 2019

Rommelen met de tijd...

Vannacht is het weer zo ver. Dan gaan we weer van de winter- naar de zomertijd. Hoe is het ook weer? Gaat de klok dan een uur voor- of achteruit? Vooruit toch! In de onvolprezen nieuwsbrief van Historiek kon ik deze keer alles lezen over de zomer- en wintertijd. Hoe lang verzetten we de klok eigenlijk al en waarom bij voorbeeld.  Ik wil je graag even bijpraten en alvast de tip meegeven om je ook te abonneren op de nieuwsbrief van historiek.net. Echt de moeite waard.
Ik lees dat we de zomer- en wintertijd zoals we die nu kennen, pas sinds 1977 hebben. Daarvoor hoefde niet jarenlang, jaar na jaar de klok voor- of achteruit. Geen baby’s en huisdieren, die moesten wennen aan het andere uurritme. 
Volgens Historiek.net was het waarschijnlijk Benjamin Franklin, die zowat de hele achttiende eeuw leefde, die als eerste het voorstel deed om serieus na te denken over hoe er beter met het gebruik van daglicht kon worden omgegaan. Al in 1784 schreef hij het satirische artikel “An Economical Project for Diminishing the Cost of Light”. Hij schreef dat hij op een dag om zes uur ´s ochtends wakker geworden was, naar buiten had gekeken en gezien had dat de zon al op was. Bovendien constateerde hij dat de zon op dat vroege uur ook al licht gaf. Verspilling, meende Franklin, die stelde dat mensen ontzettend veel kaarsen en geld konden besparen als ze in de zomer een paar uur ‘eerder’ zouden leven. Zijn artikel was vooral humoristisch bedoeld. Alles bleef verder bij het oude. Het eerste plan voor zomer- en wintertijd was dat van de Brit William Willet in 1907. Hij wilde de klok in de lente op vier opeenvolgende zondagen steeds twintig minuten vooruit te zetten. Op zondagen in september zou de klok dan weer steeds twintig minuten teruggezet moeten worden. Het bleef weer bij een plan. Maar het waren kennelijk de Duitsers die tijdens de Eerste Wereldoorlog de zomertijd invoerden. De oorlog was duur en om kolen te besparen, werd op 30 april om één uur voor middernacht zomertijd ingevoerd. Ook in bezet België en Frankrijk. Wij volgden een dag later. Engeland deed er 3 weken over om ook mee te doen.  
In de jaren tussen de beide wereldoorlogen was er geen zomer- en wintertijd, maar in de Tweede Wereldoorlog dwong Duitsland ons om van de Amsterdamse Tijd over te stappen naar de Midden-Europese Tijd. De klok moest één uur en veertig minuten vooruit, zodat het in Nederland even laat zou zijn als in Duitsland.
In 1946 werd de zomertijd afgeschaft en pas in 1977 werden zomer- en wintertijd weer ingevoerd. Oorzaak was de oliecrisis. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, zou er energie bespaard worden, zo luidde de reden. Sindsdien bleef het zo. Wie weet er nog precies hoe laat het echt is?
Wie weet wordt vannacht een van de laatste keren, dat we de klok verzetten. In Europa is men begonnen om na te denken over welke tijd men voortaan zal kiezen. Zal waarschijnlijk nog wel een paar jaar duren, voordat de lidstaten op één lijn komen; of wordt Europa een lappendeken van tijdzones?
(Bron: Historiek.net:  https://historiek.net/zomertijd-waarom-en-sinds-wanneer/6085/?utm_source=mailpoet&utm_medium=email&utm_campaign=nbrief-wk13-2019).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten