zaterdag 7 mei 2016

Haar hobby is goed voor mij!

Vandaag gaat het weekendbericht over een nog weinig belichte kant van José. Over een van haar hobbies. Niet de kinderen en kleinkinderen en ook niet de schilderkunst. Nee een andere: degene die haar goed kent, die weet dat de keuken een van haar meest geliefde domeinen is.
Koken, bakken, braden, kokkerellen dat is een echte hobby van haar. En wat nu extra prettig is; ik kan daar elke dag van genieten. Ze zet op een gewone doordeweekse dag elke avond een lekker hapje voor. Ik wil niet "meteen zeggen "de liefde van de man gaat door de maag", maar het is mooi meegenomen, niet? Ik kan niet bij mijn meeste foto's, want de laptop is kapot, dus je moet het deze week met één plaatje doen!
Maar goed, over enkele weken komt de nieuwe laptop. Even behelpen!
Niet enkel op een doordeweekse dag, maar vaak ook op een wat meer speciale dag slooft José zich uit in de keuken. Soms begint ze zelfs al een dag tevoren, als er veel eters zijn. Zoals met Kerstmis en op andere hoogtijdagen vaak het geval was. 'was', want voor het hele gezin inclusief aanhang nu nog een volledig diner op tafel zetten, dat is wat teveel van het goede. Maar wekelijks nog komt een van de kinderen met het gezin toch de benen onder tafel steken. Anouk valt daarbij extra op, "lekker Oma"! Zo laat ze keer op keer weten als ze een flink bord leeg eet. Wat er ook op tafel komt. Samen eten is in ons gezin een gezelligheidsmoment. Er moet echt heel wat speciaals aan de hand zijn, willen we niet aan tafel zitten. Natuurlijk niet als oma voor broodjes en twee soorten -uiteraard zelfgemaakte- soep heeft gezorgd; die staan dan op tafel en iedereen kan zelf pakken en het lekkers meenemen naar zijn of haar plaatsje. Morgen is het moederdag. Dat betekent dat José in alle vroegte weer in haar keuken te vinden is om er iets lekkers te bakken. "Voor straks, als de kinderen er zijn", zegt ze dan. De kinderen en kleinkinderen zijn haar meest belangrijke "bezit". Maar dat wisten jullie al.
Haar keuken is nu behoorlijk aan het verslijten, maar dat betekent niet dat zij het daarmee ook opgeeft. We moeten nu gaan proberen om het een en ander te vervangen. De magnetron draait niet meer uit zichzelf; niet alle pitten van het kooktoestel doen het meer en de afzuigkap is ook niet meer wat hij geweest is. Kan ook zo langzamerhand wel. Een spaarpotje aanleggen dus. Want zonder een goed werkende keuken zou voor José niet prettig zijn. ....en ook voor mij niet....!
(Bron: Familiearchief f.van son: José bakt op hoogtijdagen, zoals jaren geleden dit carnavalsbrood).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten