dinsdag 24 december 2013

Meedoen aan de oorlog tegen Vlaanderen

De geschiedenis van onze voorouders, de families Bac en Van Broechoven, is voor een deel in nevelen gehuld. Uit de twaalfde tot en met veertiende eeuw zijn over hen helaas weinig geschreven bronnen bewaard gebleven. 
De families muntten zelf ook niet uit in duidelijkheid voor wat de afstamming betreft, al zorgden zij zo nu en dan wel voor toevoegingen achter de naam. Zoals Wouter Bac van Baescot. Dan weten we tenminste over welke Wouter we het hebben. Minder duidelijk wordt het, als blijkt dat diezelfde Bac van Baescot zijn zonen de naam Van Broechoven meegeeft... 
Het is natuurlijk erg aanlokkelijk om elke interessante Bac of Van Broechoven, die in akten wordt vermeld, te beschouwen als een van onze familieleden uit die tijd. Maar dat is al te gemakkelijk. 
Neem bij voorbeeld Johannes van Broechoven, misschien wel de zoon van Wouter Bac van Baescot. Hij nam in 1357 aan de kant van de Hertog van Brabant deel aan de oorlog tussen Brabant en Vlaanderen. 
De hertog en Hertogin van Brabant noemen in 'n charter de voorwaarden waaronder zij Willem van Teghelen, Willem van Millen, Jan van Eijk en Johannes van Brouchoven in hun dienst hebben genomen voor de oorlog tegen Vlaanderen. De drie eerstgenoemden gewapend met een zwaard en elk voorzien van twee paarden, de laatste, Johannes dus, met een kuras (borstharnas met helm) en een paard. Ik zie Johannes rijden op het Vlaamse platteland. Als het de zoon van Wouter Bac van Baescot is geweest, dan liet hij in elk geval een voor mij onbekende vrouw met hun zoon Wouter thuis achter. Of zijn vrouw blij was met het vertrek van manlief, waag ik daarom te betwijfelen.
(Bronnen: Inventaire des Chartes et Cartulaires des Duches de Brabant et de Limbourg, (Alphonse Verkoren), 2e deel, charter nr. 1235.  23-05-1357). en Cijnsregister Tilburg 1340, Johannes filii Wolteri de Broechoven (Chambre des Comptes, nr. 45038 fol. 118v).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten