zaterdag 27 april 2024

Snap ik het eigenlijk nog…..

Ik denk niet, dat ik het allemaal nog helemaal kan volgen. Roken door aroma wordt verboden, al komt er een overgangsperiode; biologische gewasbeschermingsmiddelen Exirel en Tracer in de kersenteelt, ook bij de Kersenhof in Raamsdonk, worden verboden na jarenlange ontheffing, terwijl men in die bedrijfstak druk werkt aan alternatieve bestrijding van de suzuki fruitvlieg. Uiteraard afkomstig oorspronkelijk uit Azië.

De Tweede kamer schrok wakker: de ondernemers mogen toch bestrijden. Er kwam aanvankelijk nee, omdat er wat in het grondwater kwam door die middelen. Net alsof er niet op veel grotere schaal geloosd wordt, zonder dat er adequaat wordt opgetreden.  

Europa heeft ook weer iets gevonden om geen aandacht te hoeven besteden aan problemen die werkelijk spelen’: Rookworstrookaroma is binnenkort verboden. Straks in de schappen en bij de vishandel natuurlijk ook geen gerookte zalm of paling meer, of makreel, maar er wordt wel snel opgemerkt, dat ouderwets roken nog veel ongezonder is en tussen neus en lippen door wordt gezegd dat het rookaroma mogelijk kankerverwekkend kan zijn, maar dat bij normaal gebruik, (dus geen zeven rookworsten per week?), de risico’s verwaarloosbaar zijn. Nutteloos gedoe dus aan de vooravond van de verkiezingen.

We kunnen nog wel even doorgaan, ook landelijk: suikertaks ingevoerd; och, omzeilen de producenten dan gewoon door er een beetje zuivel aan toe te voegen. En intussen vervuilen Tata steel en Chemours nog lustig een paar jaar door en tasten de gezondheid van mensen werkelijk aan. Maar ja, daar gaat het om de economie… Vliegverkeer draait door op volle toeren op het niveau van voor corona en het fijnstof op de wegen wordt voor de mens met steeds meer files steeds meer een echte aanslag op de gezondheid. Eten uit eigen tuin of van het eigen volkstuintje: Niet doen. Zit waarschijnlijk pfas in of zoiets. Nee, neem die gesneden groenten in plastic verpakking van de supermarkt. Dat blijft meer dan een week goed. Daar kan zelfs mijn koelkast niet tegenop. Daar zit dus geen toevoeging in die niet zo goed is voor onze gezondheid. José snijdt alle groenten zelf. Lekker vers!

Hoeveel van die onzindelijke onderzoeken en bemoeizucht naar gevaar voor onze volksgezondheid in opdracht van de milieu- en gezondheidsridders moeten we nog over ons heen laten komen? Fricandellen zijn binnenkort misschien ook onaanvaardbaar ongezond en zo kan ik nog veel meer dingen opnoemen. Natuurlijk accepteren we de wel ‘goedgekeurde’ geur-, kleur- en smaakstoffen en smaakversterkers. Wat wordt er allemaal door ons eten gemengd in het blikvoer en de kant en klare maaltijden die weken goed blijven. We gaan uiteraard ook gewoon door met het maken van reclames ook op TV voor toch ook niet al te gezond voer van KFC en de MAC, of die drie pizza’s voor 10 euro of zelfs voor vijf. De pizzaboeren en fastfoodshops blijven als paddestoelen uit de grond schieten, ook bij ons. Een op de twee Nederlanders is al veel te dik. Hoe zou dat toch komen.

De politiek, of het nu landelijk of Europees is, weet absoluut niet wat er speelt, knijpt zo lijkt het, willekeurig graag een oogje toe voor het grote geld en laat steeds meer al te graag de oren hangen naar de milieu- en gezondheidsterreur.  Zo. Even mijn gal gespugd over de broddelende overheid.

Over tot de orde van de dag. Na een paar dagen wat gesukkeld te hebben met mijn gezondheid, hebben we woensdag de regen getrotseerd en zijn gewoon naar nationaal park De Hoge Veluwe gereden. Daarna naar Apeldoorn en omgeving, waar wij vijf jaar woonden. We bezochten waar we toen veel gefietst hebben: Ugchelen, Hoog Buurlo, Radio Kootwijk, Beekbergen, Hoog Soeren en natuurlijk namen we ook een kijkje bij onze voormalige woning in de wijk Zevenhuizen aan de Kruizemuntstraat 145, waar onze zoon Tommy werd geboren. Zelfs Bakker Toet op de hoek van wat toen in elk geval Deventerstraat heette, was er nog. Het Mheenpark kon ik niet meer vinden. Het was leuk om weer eens even door die buurt te rijden. Het was droog toen, dus we konden veel zien vanuit de auto. Want het was gewoon te guur om er uit te gaan. Jammer was wel, dat we op de terugweg volop in verschillende files kwamen. Vanaf twee uur was het al raak. We hebben meer dan twee uur gereden op de terugweg.

Morgen moeten we een andere weg naar onze kleinzoon Sven nemen. Er is een stuk van de A27 afgesloten tussen Hooipolder en voorbij Gorkum. Maar we kunnen de verjaardag van onze kleinzoon toch niet voorbij laten gaan. Dat wordt dus rijden via de A16. Terug schijnt geen probleem te zijn, want de terugweg van Gorkum naar Raamsdonksveer is wel open. We zien wel hoe het via de A16 gaat. We gaan morgen pas. Ik bereid me alvast op file voor.

(Bron: familiearchief f. van son).



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten