zaterdag 11 februari 2023

Trotse kleinzonen en 'Jauche'....

Youri en Sem, twee van onze sportende kleinzonen hebben een mooi weekend achter de rug. Youri werd aangewezen als ‘pupil van de week’ bij zijn club RFC en mocht daardoor de aftrap verrichten van de wedstrijd van het eerste elftal. Een foto maken van die afstand is niet erg gemakkelijk, maar wij herkennen er onze voetballer wel in. Hij was maar wat trots en dat dat was voor hem weer een hoogtepunt, nadat hij met papa naar Feyenoord-Ajax was geweest. Zijn zus Anouk mocht zondag mee naar Feyenoord-PSV. Bij Sem lag het anders. Hij doet naast tikkie-takkie-voetbal ook aan judo. Daar kreeg hij in zijn ‘categorie’ een gouden beker uitgereikt met als opschrift ‘Eerste plaats winterkampioenschap J.V. Nintai’. Zo heet zijn judocub. Hij won zijn partij tegen een meisje dat zilver kreeg en moest ook nog tegen een tegenstander die wel een kop groter was, zo heb ik me laten vertellen. Natuurlijk was er ook publiek. Dit keer oma en opa van papa’s kant, trots uiteraard. De ‘gouden’ beker moest natuurlijk zaterdag ook mee naar oma José en opa Frans en Sem wilde best even poseren. Onze kleine Luuk is nog niet aan sport toe. Hij munt voorlopig uit in vriendelijk lachen zodra hij opa en oma ziet. Je wordt echt blij van dat manneke. Gelukkig was hij er donderdag weer.

Jauche

Het ziet er goed uit met de genealogische zoektocht naar de herkomst van onze voorouder Gislenis, die ook wel Giselbert van Nodebais wordt genoemd. Die Gislenis, de vader van Arnold van Nodebais, die ook Van Tilburg wordt genoemd in bronnen. Die Gislenis en dus ook onze volgende voorvader stamt, zo goed als zeker, uit het toen bekende en hoog gewaardeerde geslacht De Jace of Van Jauche. De belangrijkste kandidaat voor de vader van Gislenis is in mijn ogen Gerard van Jauche die getrouwd was met zijn nog onbekende moeder, die na de dood van Gerard als ‘douairiere de Jauche’ hertrouwde met Arnulphus de Vileyr. Hij is een edelman, ‘nobilis vir’, die ook getrouwd is geweest met een weduwe Marbais en een onbekende eerste vrouw, met wie hij een dochter kreeg, die Agolendis heette. Zij en haar vader worden nog in bronnen genoemd en in één ervan worden Gislenis en Balduinus de Jace zijn stiefzonen ‘priuigni eius’ genoemd. Arnulphus was een van de stichters van Abdij van Villers. Arnulf hoort zeker bij de Erven van Villers, zoals onderzoeker Georges Despy schrijft in ‘La fondation de l'abbaye de Villers’, in: Archives Bibliothèques et Musées de Belgique, XXVIII (1957) 3-17. Hij haalt de tekst aan van een oorkonde uit 1153. Weer een stap verder. Ik moet het allemaal nog goed op een rijtje zetten, maar de aanhouder wint. We gaan stug verder.

 

Ziekenhuis

Wat ook stug verder gaat is mijn ziekenhuisbezoek. Bij huisarts ben ik al weer geweest en dinsdag moest ik met voorrang naar de oogarts in het Amphia. Mijn beide ogen worden geopereerd. Eens waren ze uitstekend, maar nu is de ene oog plotseling heel erg melkachtig troebel en het andere gaat dezelfde kant op. Er komen operatief nieuwe speciale lenzen in, gelukkig niet twee ogen in een keer. Dat gaat allemaal binnen enkele weken gebeuren, zo is me verzekerd. Weer een specialisme afgestreept van mijn ziekenhuis-bingokaart en op de 27e deze maand komt daar ook nog het specialisme MLD ofwel maag-lever-darm bij, als ik naar het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht moet. Het lijkt er op, dat ik het record van 21 keer ziekenhuis van vorig jaar zeker ga verbeteren dit jaar. Er staat nu al 4 keer op de teller. Ja, ik wordt er moedeloos van. Dat mag je gerust weten. Wanneer houdt het een keer op….

(bron: familiearchief frans van son).






 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten