zaterdag 4 februari 2023

Over amaryllis, aquarium en zeebaars…

 Een week heel anders dan andere hebben we achter de rug.  Tanken in België na een leuk ritje loont nog steeds, een lunch buitenshuis met José, het aquarium renoveren, foto’s maken voor een speciaal kunstwerk van José én genieten van een amaryllis en dan heb ik het nog niet gehad over  een gezellige uitnodiging van Inge en Bram om gisteravond mee uit eten te gaan. Heel belangrijk verder ervaar ik na een bezoek aan de orthopedisch schoenmaker, dat mijn pijnlijke tenen langzaam over gaan. Dan kan ik weer opnieuw gaan leren lopen.  Zeg maar eens dat het geen fijne week was.

Aquarium

Mijn aquarium was José een doorn in het oog geworden. Een al te weelderige plantengroep, vieze bodem en nauwelijks vissen meer… Maar begin er eens aan. Het kost erg veel energie en het is José die de emmers vuil water moet brengen en nieuwe moet halen. De bodem moet schoon worden gemaakt; er kwamen nieuwe stukken kienhout, nieuw grind en nieuwe planten in en uiteindelijk ook enkele schooltjes vissen. Het kostte uren werk, pijn aan de arm, maar nu ziet er mijn aquarium weer gelikt uit. De 12 oude vissen hebben het allemaal overleefd en op de foto kan je zien, dat het er weer verzorgd uitziet. De grote algeneter laat zich niet zien. Die wil niet op de foto.

Amaryllis

Het wordt zo langzamerhand traditie. Van Inge krijgen wij met kerst een amaryllisbol. Die staat in bloei zoals je ziet. Het heeft even geduurd en zelfs een andere bol is aan het uitbotten. Die bollen worden vaak weggegooid als ze zijn uitgebloeid. Dat is jammer. De amaryllis bol heeft een koude periode nodig om opnieuw te kunnen bloeien. Ongeveer zes maanden na de bloei kunt u de pot met bol en bladeren minimaal 8 tot 10 weken op een koelere plek zetten bij een temperatuur van 7-15° C. Tijdens deze koele periode de eerste weken nog af en toe wat water geven. Daarna kan hij weer gewoon tot bloei komen.

Etentje

Nu ik het toch over Inge, onze oudste dochter heb; gisteravond waren we uitgenodigd voor een etentje in Oosterhout. Gezellig eten met Inge en Bram en onze oudste kleindochter Emma en haar zus Renée. Dit keer bij Il Vicino in Oosterhout. José en ik hadden gekozen voor de zeebaarsfilet. In een woord heerlijk. Maar wat nog veel belangrijker was; het was uitermate gezellig. Vandaag komt Bram ook een nieuwe lamp van José ophangen. Emma gaat met haar moeder naar een open dag van het vervolgonderwijs. Wat gaat het toch allemaal snel.

En vanavond

Vanavond gaan we naar onze vrienden toe. Een avondje bijkletsen. Het is de eerste keer in het nieuwe jaar. Sinds de vorige keer is er zowel bij hun als bij ons het een en ander gebeurd. We zullen aan gespreksstof niet tekort komen. Dat is met hen overigens nooit het geval. Het klikt! Weer een gezellig avondje…

(familiearchief f. van son).



 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten