zaterdag 20 augustus 2022

De ‘Jauche’-puzzle en oppassen…

Wat minder weer tijdens een paar dagen en dat betekent ook weer, dat ik aan mijn voorouderonderzoek kon werken. Er gaat wel heel erg veel tijd zitten in die familie De Jauche. Ik weet dat een zekere Gerard trouwde maar met wie precies? Zij wordt na de dood van haar man in bronnen slechts omschreven als ‘douairiere de Jauche’, een betiteling van een adellijke weduwe in die tijd. Ik heb  het dan over de eerste decennia van de 12e eeuw. Dat paar zijn de vermoedelijke ouders van Gislenis en Balduinus van Tilburg (of worden ze ook als ‘van Landen’ omschreven..). Die adellijke dame trouwt als weduwe met Arnulph van Vileyr. Die man is erg oud geworden. Hij is nog een derde keer getrouwd en wel met een andere douairiëre, Judith douairiere de Marbais. Die Arnulph is een van de stichters van de Abdij van Villers, je weet wel, die José en ik eerder bezochten. Van hem is bekend, dat hij kinderen had uit een eerder huwelijk. Juist die twee die ik noemde. Gedateerd 13-03-1146 in een akte van bisschop Henri de Leez van Luik wordt vermeld dat ‘Gislenis en Balduinus de Iace’ kinderen waren Arnulfus de Vileyr en zijn vrouw. "Item nobiles uiri supradictus Arnulfus de Vileyr et priuigni eius Gislenus et Balduinus de Iace"Ook de voornoemde edele mannen Arnulfus de Vileyr en zijn zonen Gislenus en Balduinus de Jace’). Dus het is op zijn minst van belang dat ik wat meer helderheid krijg in de ‘arbre généalogique’ van die uitgebreide familie de Jauche. Maar bronnen spreken elkaar tegen. Dieper onderzoek lijkt weer nodig.  Maar ach, je hebt er wat mee te doen, niet waar. Ik ga stug door en vindt het!

Heerlijke oppas

Afgelopen maandag pasten voor het eerst op Sven. Papa en mama moesten een paar uurtjes weg. Oma José had het manneke al snel voor zich gewonnen. Ze weet door haar jarenlange omgang met kinderen zowel op de eigen peuterspeelzaal als onze eigen kinderen, precies hoe ze met de kleintjes moet omgaan. Sven lachte volop. Hij zal zich zonder twijfel volgende keer herinneren, dat die oma zo veel met hem gespeeld heeft en zelfs gedanst op de muziek van zijn speelgoed. Kortom, een fijne eerste oppas. Hij genoot ook van de ploegentijdrit van de Vuelta in Utrecht op papa’s schouders.

Weer terug

De meeste kinderen en kleinkinderen zijn weer terug van vakantie. Anouk had pech deze keer. Zij heeft in een erbarmelijk ziekenhuis gezeten in Kroatië met nekklachten. Toch hebben ze genoten van een fijne vakantie, zoals ook het gezin van Pieter en Tara in Crayssac in Frankrijk en het gezin van Inge in zowel Milaan als in Toscane. Tommy en Nienke bleven deze keer thuis maar maakten dagtochten met Sven, onder meer naar de Rotterdamse diergaarde Blijdorp; je weet wel met dat mooie aquarium. Elke’s gezin had gekozen voor een paar geslaagde dagjes in Oostenrijk en voor Venetië. Kleine Sem brak er zijn brilletje, maareen nieuwe is al in de maak. Wij tweetjes gaan komende week ook nog enkele dagjes weg, richting Monschau en prachtige omgeving in Duitsland en België. Ook een beetje vakantie. Maar dan wel pas nadat in elk geval de Vuelta ruimschoots uit Nederland vertrokken is. Ik hoop morgen naar de renners te kunnen gaan kijken, als ze in onze regio passeren.

(Bron: familiearchief f. van son, foto's Abdij van Villers (José en Frans) en Diplomata Belgica 13-03-1146: https://www.diplomata-Belgica.be/charter_details_fr.php?dibe_id=1930). (E.de Marneffe, 1894).

 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten