zaterdag 14 december 2019

De Kerst van 861…


Weer een stukje uit mijn uitgebreide stamboomboek deze week. Het loopt tegen de Kerst. Ik geef het onmiddellijk toe, het is al eeuwen geleden. Maar het speelde wel tussen een van onze voorvaderen en zijn aanstaande vrouw. Bronnen vertellen dat Boudewijn I van Vlaanderen, de ons uit de geschiedenisboekjes al bekende Lodewijk 'de Stamelaar' goed kende; (je weet wel, die zwakke zoon van Karel 'de Kale' en broer van Judith). Judith had het, zo jong als ze was, pas 17, niet echt getroffen. Zij was door haar vader in het klooster van Senlis ‘opgeborgen’, nadat het arme kind op haar 17e jaar al als ‘dubbele’ weduwe vanuit Engeland weer naar het hof van haar vader was teruggekeerd. Eerst was ze  in Engeland getrouwd met Aethelwulf van Wessex, en toen die na een paar jaar als ruim 60 jarige man stierf, werd zij opgeëist door haar stiefzoon Aethelbald. Die liet ook weer snel het loodje. Ze zat dus sindsdien eigenlijk als jonge meid in een klooster weg te kwijnen.
Maar het liep anders. Judith werd door Boudewijn geschaakt. Dat gebeurde, toen de vader van zijn vriend Lodewijk afwezig was. Lodewijk moest zijn vader vervangen. Samen met zijn  vriend Lodewijk bezocht Boudewijn tijdens de Kerst van 861 Judith. Volgens diverse bronnen schaakt hij Judith met haar goedkeuring  (er was dus van een vervroegde “me-too” geen sprake). Toch was aartsbisschop Hincmar van Reims er als de kippen bij, om het verhaal van de vlucht en het huwelijk van Judith en Boudewijn dat daarop volgde, op te tekenen. Hij excom-municeerde Judith en beriep zich daarvoor op de canon 10 van het Romeinse concilie van 721. Die canon slaat echter op ‘de roof van een vrouw met geweld’. En aangezien Judith zelf had ingestemd met de vlucht, kon er dus in dit geval geen sprake zijn van roof, laat staan van geweld. De paus begreep dat, want op 13 december 863 werd in Auxerre werd mét goedkeuring van de paus, het huwelijk gesloten tussen Boudewijn en Judith.
Dat was tegen het zere been van Karel de Kale. Zijn dochgter trouwen met zo’n toen nog nietszeggende graaf. Karel was dan ook niet op de trouwerij aanwezig. Zielig voor Judith. Uiteindelijk kwam gelukkig toch een verzoening tot stand. Boudewijn kreeg als bezegeling van Karel het bestuur over de 'pagus Flandrensis', toen nog het gebied rond Torhout, Gistel, Oudenburg en Brugge. Boudewijn en Judith kregen vier kinderen: Boudewijn II ‘gheseyt den Caluwen’, Karel van Vlaanderen die jong stierf; Rudolf van Kamerijk en een dochter. Mijn volgende voorouder was die Rudolf….
(Bron: familiearchief f.van son)
- Histoire générale de la Belgique depuis la conquête de César, Volume 2. Door Louis Dieudonné Joseph Dewez, Tome troisieme, 1807.
- Historische opstellen over Lotharingen en Maastricht in de middeleeuwen, C.A.A.Linssen, uitg.Van Gorcum, A;
- Mittelalterliche Genealogie im Deutschen Reich bis zum Ende der Staufer, K.H.Schreiber.
- Boudewijn met de IJzeren Arm en Judith in een 16e eeuws handschrift. Boudewijns schild, ‘Het Oude Vlaenderen’ (Kon.Bibl.Brussel).
- Flandria Illustrata 1641; Genealogie van alle de Graven.... Adriaan Buitinck.).




Geen opmerkingen:

Een reactie posten