zaterdag 6 oktober 2018

Val me niet lastig......

Ik heb er resoluut een streep onder gezet. Ik kan zelf nadenken. Ik ben het beu om steeds weer de wet voorgeschreven te krijgen door vooral betweterige randstedelijke meningen, die precies denken te weten wat goed is voor ons land en ons vooral ook laten weten wat wij moeten vinden van alle mogelijke nuttige en vooral nutteloze onderwerpen. Gewoon omdat het volgens hen zo is!
Het komt steeds meer voor dat die op-de-eigen-borstkloppers de dienst willen uitmaken voor ons op het ‘achterlijke’ platteland.
Is het niet de Haagse politiek met voortdurend gebazel over ons, -maar vooral zonder ons-, dan zijn het wel de relatief kleine actiegroepen; mensen met een overdreven gevoel voor eigenwaarde en ook instellingen die de dienst uitmaken en mensen die met de spreekwoordelijke ‘grote bek’ ons gewoonweg de wet voorschrijven. 
Ik heb er nu resoluut een dikke streep onder gezet. Ik kan zelf denken! En nee. Ik maak me er niet druk over,  maar constateer slechts.
Het neemt hand over hand toe. Om tot die conclusie te komen hoe ik maar om me heen te kijken. 
Voorbeeldjes? Neem die VVD-coryfee Klaas Dijkhoff met zijn ‘postcode-racisme’ of minister Carola Schouten van de Christen Unie, die eerst veel boeren op stang jaagt en met kosten opzadelt, omdat ze te veel kalveren zouden hebben. Doe je huiswerk eerst beter! Nu blijkt dat er slechts enkele tientallen boeren over blijven van die duizenden, die het allemaal fout zouden hebben gedaan, misschien wel willens en wetens. En de rest, die slapeloze nachten had en soms bijna door Schoutens ondoordachte maatregelen over de kling is gejaagd? Nou die kunnen gewoon een vergoeding vragen als ze aantoonbaar schade hebben geleden. Zo ziet het ‘sorry’ van de Haagse politiek er uit dus! “Als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil ik boeren, tuinders en vissers perspectief bieden”, schrijft ze doodleuk op de site van de overheid.
Oh ja en dan heb je ook nog de NTR, die club uit ons onvolprezen omroepbestel; ‘Speciaal voor iedereen’ pretendeert die omroep. We gaan naar roetveegpieten tijdens de landelijke intocht. Een woordvoerder stelt dat de keuze "past in de trend van afgelopen jaren". De keuze voor roetveegpieten is dit jaar alleen "wat explicieter". De omroep beklemtoont maatschappelijke ontwikkelingen in programma's te weerspiegelen. "Niet om ze te sturen of om er standpunten over in te nemen. Wij zijn geen actieve deelnemer in de Zwarte Piet-discussie." Oh nee? Maar er wordt in een bepaalde richting geduwd door wél enkel veegpieten te presenteren. ‘De veegpiet is een stadstype’, zo stond in 2015 in de Volkskrant. Nu moet het ineens landelijk. Oké dan kijken onze kleinkinderen wel de Sint-intocht in ons eigen dorp. Met echte zwarte pieten, in plaats van die stadse veegpiet. Zou Nederland buiten die Randstad echt zitten te wachten op die veegpieten? Massapsycholoog Hans van de Sande schreef op NU.nl op 10 november vorig jaar, dat de roep om veranderingen vooral komt van de 'nieuwe Nederlanders', mensen die niet van jongs af aan die liefde voor het kinderfeest hebben meegekregen. "Die hebben een heel andere achtergrond en connotatie. Zij worden bij wijze van spreken al hun hele leven scheef aangekeken op een andere huidskleur en ervaren de Zwarte Piet-traditie als een racistisch statement”. Ik zou dat toch wat willen nuanceren, Hans: veel nieuwe Nederlanders zouden ook voor Zwarte Piet kiezen, ware het niet dat er teveel mensen in hun omgeving rondlopen die graag rotzooi willen trappen en bij voorbeeld zelfs met bussen vol uit de Randstad naar Friesland wilden om er in 2017 de intocht te verstieren.... Of actiegroep ‘De Grauwe Eeuw’ die vindt dat ze de intocht ook dit jaar in de war moeten schoppen.
Nog éen voorbeeld dan: Ik zit ook niet meer te wachten op dat gebazel over onze nationale helden uit onze geschiedenis, die nu vooral van hun voetstuk en hun beelden van de sokkel moeten worden gestoten, omdat ze naar huidige maatstaven (van wie eigenlijk?), zich in hun tijd hebben misdragen. ‘Wie van de toekomst houdt, omarmt het verleden’, zo schreef ooit een kennis. Tijden veranderen. De lijfeigenen en horigen, onder onze voorouders uit de vroege middeleeuwen, waren niet minder of meer slaaf, dan die uit de tijd van de Verenigde Westindische Compagnie. Ook al willen diverse mensen ons tegenwoordig ook zelfs daarover hun mening opdringen. Maak je druk over slavernij van nu. De nog immer graaiende bankwereld. de klassejustitie. Slaven zijn er nu nóg in ons land. Kijk maar eens naar die groep mensen die zich een of meer slagen in de rondte werkt voor een hongerloontje, waarmee ze amper met hun kinderen kunnen rondkomen, terwijl hun baas het er nog eens extra van neemt over de rug van ‘ondergeschikten’, die worden afgescheept met een pietluttig loonsverhoginkje. Die ‘ondergeschikten’ zie je bij ‘oude’ en bij ‘nieuwe’ Nederlanders. Zo lang mensen met het grote geld zich in ons land kunnen vrijkopen van justitie; zolang mensen met een te grote bek en het gevoel van groepjes uit de Randstad het in ons land voor het zeggen hebben, zo lang blijven wij als modern en zogenaamd geciviliseerd land behebt met ellende. Doe iets zodat die schandelijke voedselbanken niet meer nodig zijn. Doe iets voor die mensen die amper de eindjes aan elkaar kunnen knopen, terwijl er volop mensen zijn die maar blijven roepen dat er werk genoeg is voor ‘klaplopers’. Van mij mag iedereen denken en vinden wat hij of zij wil. Maar val mij er niet meer mee lastig. Ik sterk me met de idee dat veel mensen het toch nooit zullen willen of kunnen begrijpen. Gewoon moreel besef missen. Oh ja. De week van 15 oktober is de week van de voedselbanken.  Druk maken over wat echt belangrijk is!
(Bron: familiearchief f.van son: nieuwsbronnen op internet in de afgelopen dagen en:
https://www.ntr.nl/site/nieuws/De-NTR-en-de-Pietendiscussie/358/#content;                              https://www.ntr.nl/
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/veegpiet-is-een-stads-type~bc4827eb/
https://www.haagshistorischmuseum.nl/tentoonstelling/held-op-sokkel



Geen opmerkingen:

Een reactie posten