zaterdag 22 september 2018

Nou en.......!


Een zekere Klaas Dijkhoff, VVD-voorman, is uit de katholieke kerk gestapt. Nou en...... Dat heb ik jaren geleden al gedaan. En veel mensen met mij. De meesten schrijven zich niet uit als lid, maar laten gewoon de kerk links liggen voortaan. Toch niet zo gek. Als je te rechtlijnig bent en niet meegroeit met je tijd, dan kan je het schudden. Alle kerken lopen leeg! Ik ben het volledig oneens met hun gedachten over homo’s en hun aversie tegen geboortenbeperking en hun jarenlange doofpot rondom misbruik. Zo kan ik nog wel even doorgaan.  De tijd is al lang voorbij, dat we spraken van het ‘Heilige Roomse leven’, toen de kerk nog echt invloed kon doen gelden op de maatschappij. De kerk van mijn jeugd is inmiddels ook gesloopt; we hebben alleen de foto nog......
In de middeleeuwen is dat wel anders geweest. Naast veel goede dingen maakte de kerk de mensen vooral bang voor het leven na de dood, als ze de kerkelijke regels niet slaafs volgden; namens de kerk werden andersdenkenden gemarteld. De kerk liet invloed gelden en niet zo’n klein beetje. Wat zou ‘de Kerk van nu’ graag teruggaan naar die invloedrijke tijd. Toen ze nog naar hartelust het belerende vingertje opstaken waarnaar toen wel móest worden geluisterd. Die Buma van het CDA denkt nu nog dat het nog steeds het geval is. Als een rasechte dominee staat hij te verkondigen dat de politici in Den Haag toch meer op hun grove taal moeten letten. Hij denkt zeker dat dát de reden is, dat steeds meer mensen het hebben gehad met de Haagse politiek..... Ach, laat hem maar in die waan.
Een ouderpaar van mijn voorouders heeft ooit een behoorlijke aanvaring gehad met de kerk en dat in de tijd, dat die kerk nog o zo machtig was. Ik heb het over Jan Janssen van Son en zijn vrouw Wouterken Cornelissen uit Goirle. Die twee hadden elkaar gevonden omstreeks 1640 en wilden graag trouwen.
Toen al was bij de katholieke kerk van die tijd de letter belangrijk dan de geest. De pastoor heeft hen “scherp berispt”, zo lees ik in de bron over hun huwelijksaankondiging. Ze hadden namelijk de ‘euvele’ moed om te willen trouwen in de zogenaamde “gesloten tijd”.  Een puur kerkelijk gebruik. Voor hen die het Latijn machtig zijn; lees die huwelijksinschrijving maar even mee: "1642 Ultimo feb. Affidati post acres reprehensiones ob instans tempus clausum Jan Janssen van Son et Wouterken Cornelissen Tilburgensis cora Cornelio Wouters et Denijs Teunissen Alphensi, et habita dispensationele temporis clausi post 3 proclamationes solemnizatum 11 Martii coram Cornelio Wouters et Johanne van Son parentibus”.  De vertaling komt op het volgende neer:  "eind februari: de verloofden na scherpe berispingen vanwege de "gesloten tijd” die weldra begint, Jan Janssen van Son en Wouterken Cornelissen van Tilburg, in aanwezigheid van Cornelie Wouters en Denijs Teunen van Alphen, en hebbende ontheffing verleend van het [kerkelijke] gebruik van "tempus clausum",  na drie proclamaties op plechtige wijze op 11 maart in aanwezigheid van Cornelie Wouters en Johannes van Son, de ouders”.
Hoe zat dat met die “gesloten tijd”? De kerk vond dat in de ‘gesloten tijd’ niet getrouwd mocht worden. Tot die gesloten tijd hoorden bij voorbeeld de vastentijd en de advent. En laat nou die 11 maart 1642 nu juist in de Vastentijd vallen.... Maar ja, zoals je weet, liefde laat zich nu eenmaal niet dwingen. Getrouwd werd er toch, zij het na “scherpe berispingen”.
Er mocht dus –ook toen al- weer eens iets níet van de kerk. Daarin zijn ze tot in mijn jeugd steeds sterk geweest: verbieden.
Wij mochten bij voorbeeld in de vasten als kind niet snoepen. Ik heb je al eens verteld van dat snoeptrommeltje dat elk van ons had om er de snoepjes die je toch kreeg, in te bewaren. Met Pasen mocht je het snoeptrommeltje pas open maken. Wat een onzin. Snoep  is weliswaar inderdaad slecht, maar niet omdat de kerk dat vindt in de “gesloten tijd” van de vasten........
Gelukkig zijn inmiddels de meeste mensen nu wijzer en raken de kerken leger en leger. Ook ik kom er al lang niet meer. Ik kan echt wel ‘Christen’ zijn en me normaal gedragen, zonder die uiterlijkheden van de katholieke kerk. ‘Uit de tijd’, zou ik zeggen. Gelukkig maar. In naam van godsdiensten heeft zich in de voorbije eeuwen -en nu vaak nog wel- een hele hoop afschuwelijkheden afgespeeld.
(Bron: familiearchief f.van son:
-Christian Encyclopedia [ http://www.lcms.org/ca/www/cyclopedia/02/display.asp?t1=t&word=TEMPUSCLAUSUM ] vanaf aswoensdag. In 1642 viel aswoensdag op 5 maart [ http://www.smart.net/mmontes-cgi-bin/cal-form.cgi ];
-(Bron: Inv.nr. 07* Goirle, doopboek 1650-1767 (nederduits-gereformeerde gemeente) en huwelijken 1637-1652, 1660-1710, 1718 en 1726-1810 (rooms- katholieke parochie), arch.nr. 364, DTB Goirle 1639-1810, inv.nr. 7, fol.1v Gemeente: Goirle, Periode: 1650-1767):
-1646: Jan van Son,de Jonge,(Bron:14-Schepenb.Tb(1492-1810)inv.nr.360 f216v);
-de kerk van mijn jeugd.(familiearchief f.v.son).





Geen opmerkingen:

Een reactie posten