zaterdag 13 augustus 2016

Robyn en Van Gend en Loos.....

De week begon met de verjaardag van onze jongste kleindochter Robyn van Son. De 3e om precies te zijn. Oma en Opa gingen vanzelfsprekend even op de koffie en op een verjaardag komen ze nooit met lege handen. Het cadeau viel erg in de smaak: een rose loopfietsje. Papa Pieter moest onmiddellijk in touw om het fietsje in elkaar te zetten. Daarna kon Robyn er meteen op uit de voeten.  Maandag –de mooiste dag van de week- gingen we samen met Pieter en Tara een dagje weg. Zonder de kinderen. Ze kozen voor het strand. Een prima keuze. Heerlijk weer met alleen maar zon. José en Tara maakten een lange duinwandeling en ik... ik bleef met Pieter lekker op het strand zitten. Tegen de avond na een hapje eten weer terug naar huis, waar kleindochter Robyn honderduit praatte over het dagje Efteling, samen met nichtjes Emma en Renée en tante Inge die maandag de hele dag voor haar zorgde. 
Ik zou in dit weekendbericht nog even terugkomen op Het Koepeltje, het geboortehuis van mijn schoonmoeder. Weer een beetje wijzer geworden: haar vader was pachter van 'Het Koepeltje' in Wernhout; zij werd er op 5 september 1914 geboren en bracht er een groot deel van haar jeugd door. Het Koepetje is een van meest opmerkelijkste huizen tegenover de Loosberg, die Meneer Loos (Ja, inderdaad, die van van Gend en Loos!) heeft gebouwd. Grondlegger van Van Gend & Loos was de Jan-Baptist van Gend, een Antwerpse koerier. Hij trouwde in 1796 met de eigenaresse van Herberg de Kroon in Antwerpen, een zekere Maria Loos. Zwager Petrus Josephus Loos, had een diligence-bedrijf. In 1809 overleed hij en werd zijn bedrijf samengevoegd met dat van Van Gend.  Loos bestemde Het Koepeltje in het midden van de negentiende eeuw als buitenhuis en jachthuis. Het lag toen nog midden in de heidevelden, de inmiddels aangelegde stukken bos en de al in cultuur gebrachte akkers en weilanden. Jachtterreinen genoeg dus. De eigenaardige vorm met een heel hoog middengedeelte -vandaar de naam het Koepeltje- doet vermoeden dat het ook als opslagplaats gebruikt werd. Ook hier is een balustrade om het huis aanwezig geweest. Rond 1875 verhuurt te toenmalige eigenaar baron Gericke van Herwijnen het pand aan de familie Frijters. Een nazaat van de baron heeft het in 1954 verkocht aan Jef Frijters, (broer van oma) die er in 1921 als zoon van de pachter geboren is. Jammer dat het in de jaren zestig van de vorige eeuw onherkenbaar verbouwd is. 
Een karakteristiek raam van het pandje bleef bewaard bij  ome Jan, een neef van José. Op de hoek van de Wernhoutseweg en de Koepelbaan herinnert een op 14 december  2007 speciaal geplante boom (een zomereik of quercus robur) aangeboden door Jan Frijters en zijn kleinzoon aan de familie Frijters, ‘voor iedereen die ons zijn voorgegaan en die er nu en in de toekomst zullen zijn', zo vermeld een speciale plaquette. Het Koepeltje is nu verbouwd. En José? Zij weet zich nog heel goed te herinneren dat zij vanuit Zundert in haar jeugd naar het Koepeltje fietsten, samen  een hele dag speelden en 's avonds mee-eten en daarna  fietsten we weer terug naar Zundert.” Wat was dat fietsen toch leuk. Wij zaten wel, maar dan op de fiets. Niet voor de tv of achter de computer. Onze kinderen ook nog. Zij weten nog wat picknicken is en of kwartels kunnen vliegen of niet...... Dat waren nog eens tijden!  Je zag veel meer dan vanaf de achterbank van een auto.                            
(Bron: Robyn met het verjaardagscadeau 2016; karakteristiek raam van het Koepeltje; De oude Van Gend en loos-wagen uit het openluchtmuseum komt weer tot leven).  














 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten