zaterdag 19 maart 2016

Ons José exposeert!

We waren gistermiddag om half zes met dik vijftig man tegelijkertijd naar de kapper in Oosterhout…. Je denkt misschien dat ik een zonnesteek heb opgelopen vorig weekeinde, maar het is echt waar….
José exposeert sinds gistermiddag samen met enkele andere cursisten bij ‘Coiffure Helmut’, Kapper Helmut Fleischacker dus, in de Rulstraat 15A in Oosterhout. Bredanaar. Dus ‘da’s goei volluk’!  
Er exposeren al jaren meer mensen in de salon van Helmut. Adrie Kersten, die de schilder- en tekenkunst van zijn cursisten wel eens aan anderen wil laten zien, heeft de expositie geregeld. Iedere kunstenaar mocht enkele werken meebrengen. En dat is geen prulwerk geworden. Dat mag gerust gezegd worden. Veel verschillende technieken en verschijningsvormen die stuk voor stuk het aankijken meer dan waard zijn. Uiteraard sta ík even stil bij het werk van José. Natuurlijk, trots als ik op haar ben. Ga maar eens bij de kapper kijken. Je kan er tot begin mei terecht. Van José hangt er een schilderij dat op verzoek van jongste dochter Elke werd gemaakt. Ze had iets dergelijks gezien in een museum in Tilburg. José gaf er haar eigen invulling en kleur aan en sindsdien hangt het schilderij gesigneerd en wel boven de bank in de woonkamer van Elke en Wouter. Maar nu dus even bij de kapper! Daarnaast hangt er een kunstwerk van José waarvoor zij verschillende technieken combineerde. Ze noemt het werk ‘De Ouderen’. Het is schilderwerk met daarop een eigen gedicht van José. Ik ben trots op haar werk. Let wel; Moderne kunst, want ze heeft een bloedhekel aan de ‘oude meesters’. Er hangt nog een derde werk. Je zou het ‘Vrij naar Mondriaan’ kunnen noemen. Het heeft een mooi plekje gekregen op de expositie. Enfin, ga zelf maar kijken. Onder elk werk hangt een kaartje met de naam, bij José is dat José van Son-Mathijssen. 
De opening was een gezellige ongedwongen feestje met een hapje en drankje ook voor de kleintjes én champagne, gesponsord door Ruud, een van de kunstenaars. Eigenlijk noemen ze zo’n opening ‘vernissage’, zo kan ik me herinneren. Vroeger brachten de schilders vlak voor de opening de laag vernis nog even aan, vandaar die naam.
José heeft in de afgelopen maanden nog veel meer werk vervaardigd en ik hoop dat ze dat blijft doen. Het meeste werkt José met acrylverf. Maar soms ook met olieverf of reliëfschilderen waarbij diverse materialen voor de structuur zorgen. Eigenlijk kan ze het zelf veel beter vertellen. Een kijkje bij de kapper, naar het werk van José en de andere cursisten is de moeite meer dan waard. Doen dus! Intussen laat ik je vast wat werk van José zien. Ze verdient het, vind ik.
(Bron: familiearchief f.van son: schilderijen José, expositie 2016).












Geen opmerkingen:

Een reactie posten