zaterdag 4 juli 2015

Een kinderhand……

Je kent het wel, dat gezegde: “Een kinderhand is snel gevuld”. Soms lijkt dat een verouderd begrip, vooral als je de boekjes met kinderspeelgoed ziet ‘nu voor slechts 175 euro’ en alle –steeds meer geld verslindende- uitjes waarmee veel kinderen zo langzamerhand niet eens meer tevreden zijn. Bij ons gaat het nog op de, -zoals u wilt-, ouderwetse manier. Geld uitgeven kan iedereen. Maar vaak blijkt dat kinderen dat helemaal niet nodig hebben om zich te kunnen vermaken.
Denk eens aan dat leuke kleine of iets grotere zwembadje in de achtertuin; dat fietstochtje naar het bos; of picknicken in de Drunense Duinen. Als ik op school kijk, dan merk je dat veel kinderen al beroerd worden van de gedachte alleen al om voor een sportdag naar de Kurenpolder in Hank of naar de Warande in Oosterhout te moeten fietsen. Onze kinderen hebben fietsen al vroeg meegekregen. Wij fietsten, toen we nog in Oisterwijk woonden, in het weekend naar Oosterhout, waar mijn moeder toen woonde,  en nog dezelfde avond terug. Op de fiets zien kinderen meer. Ze wisten al op jonge leeftijd te vertellen dat kwartels toch echt niet kunnen vliegen en dat er silo’s bij boerderijen staan, waarin het voeder voor de dieren in wordt bewaard. ‘Koeiepannen’, zo noemden onze kinderen het. En ik zelf met mijn broer en zusjes? Eén keer per jaar was het zomervakantie uiteraard. In het begin deden we vooral mee aan het kindervakantiewerk in Breda. Met de bus naar bossen bij Dorst en ’s middags lopend naar Surae. En één ‘Grote Reis’, bij voorbeeld naar Blijdorp of naar Rotterdam voor een Spido-rondvaart. Toen we iets ouder waren, togen we op de fiets naar het Zilverstand in Mol voor twee weken in de tent, met tussendoor nog eens fietstochtjes naar de Abdij van Postel of naar een of andere wielerkoers in de buurt. Met onze kinderen was het veelal camping de Schatberg in Sevenum. Waar we, ouders zowel als de kinderen, jaarlijks genoten. 
En wat zie ik? Dat tijdverdrijf hebben onze kinderen overgenomen: badje in de tuin; naar het bos; de kinderboerderij; fietstochtjes; uiteraard meelopen in de avondvierdaagse en gewoon heerlijk ravotten in een speeltuin. Zand, water, schommels en een wip en dieren. Het zijn de ingrediënten voor een heerlijk dagje genieten voor de kleintjes. Een glas drinken, een boterham en een ijsje en de dag is geslaagd en compleet. Een badje in de achtertuin is ook nog goed voor oma en de eventuele ouders. Lekker met hun voeten in het verkoelende water zitten en naar de kinderen kijken. En als je nog net geen kind hebt, maar wel op alledag loopt, dan verfrist een dergelijk voetenbad je nog het meest. Het wordt echt tijd dat ons achtste kleinkind zich eindelijk aandient! Nog even volhouden, Elke..!
(Bron: familiearchief F. van Son: lekke band toen, dicht bij de vakantie in Mol; tijdverdrijf: in het badje in de tuin; kleinkind en benen in het frisse water in oma's achtertuin; op de trampoline; spelen bij tante Elke; doodmoe maar voldaan bij de avondvierdaagse).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten