zaterdag 1 februari 2020

Het stikt ervan….


Mijn focus ligt momenteel bij mijn nieuwe stamboomboek op de zeventiende eeuw. Niet zo gemakkelijk. Want in die eeuw stikt het van de mannen die Jan van Son heten. Zelfs twee keer een zoon met de naam Jan in hetzelfde gezin, waaruit mijn voorouder in die generatie stamt. 
Je weet dat ik op genealogische gebied alle gegevens probeer te checken.Dat doe ik ook in dit geval. De oudste broer van mijn voorvader Geerit heet Jan ‘de Oude’, want ze hebben in dat gezin vlak voor Geerit ook nog een ‘Jan’ gekregen. In diezelfde tijd is een Jan van Son schepen in Gilze. Een soort wethouder dus. Dan moet je in Gilze al een tijdje wonen om dat te worden.
Dat, terwijl het gezin toch zeker in de eerste helft van de zeventiende eeuw in Goirle woonde. Maar is die Schepen wel een van onze Jannen? In die gevallen ga ik op zoek naar bronnen die antwoord kunnen geven op die vraag.
Eerst maar eens waarom zou je uit Goirle naar Gilze verhuizen? In die tijd hadden de Goirlese mensen grote moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Zelfs het gebruik van schrale heidegebieden was voor de boerenbevolking noodzakelijk en zelfs van groot belang om hun hoofd boven water te kunnen houden. Was dat de reden voor de Van Sons om te verkassen naar Gilze? Of vluchtten ze voor ‘de Pest’? Het kan ook nog anders liggen. Je weet dat ik als Bredanaar niets heb met Tilburg. Het beste wat ze daar hebben, is voor mij de laatste trein naar Breda… Ook toen al was men in Tilburg op zijn minst gezegd, onaardig voor de Goirlenaren. Tot rond 1648 werd Goirle als ‘afvalputje’ van Tilburg gezien. Niet zelden hebben tussen 1580 en 1648 voorbijtrekkende troepen er vee geroofd en de boerenbevolking in het toch al zo verarmde Goirle, op veel manieren geteisterd en op stang gejaagd. Het rijkere Tilburg slaagde er diverse malen in om Goirle te benadelen. Tilburgers betaalden voorbijtrekkende troepen, als zij Tilburg links zouden laten liggen en via Goirle zouden gaan. Ook al een reden voor de Van Sons om te verhuizen naar Gilze. Hoe dan ook, in de jaren negentig van de 17e eeuw was Van Son uit Goirle in Gilze ingeburgerd. De oudste broer van Geerit, Jan ‘de oude’ was toen al ‘Paaps’ schepen van Gilze.
Die Schepen Jan van Son was wel degelijk Jan ‘de Oude’, geboren in 1643, de oudste broer van onze voorvader Gerit. Hoe ik daar zekerheid over kreeg? Aan zijn doopinschrijving van 27 februari 1643 met de doopheffers, (wij zouden hen in mijn jeugd ‘Peter en Meter’ noemen), Marcelis Andrie en Maria Jois ioa van Son vidua (de weduwe van Joannis Joannes van Son dus, zijn oude oma Maeycken, of uit het doopregister ‘Mary Gerit Aert Pauwels Ravels’. Aan die doopinschrijving had ik niet veel. Maar wel, toen ik het testament op de langstlevende vond dat Jan ‘de Oude’ op 1 augustus 1693 samen met zijn vrouw Henriexken Janssen van Haren maakte. Onder dat testament staat de handtekening van Jan. Zijn vrouw Hendrieksken kan niet meer schrijven. Zij zet noodgedwongen een ‘merk’. De tekst onder het testament maakt de reden duidelijk: “Dit merk staat Hendriksken van Haaren ende verklaring vermits haars groots ziekte anders niet te konnen schrijven”.
Op 14 november 1693 is Jan nog in functie als Schepen van Gilze. Dat hij het is, blijkt uit een huwelijkse bijlage voor Hendrik Robbrecht Peters. In de aanhef van de tekst staat “Antonis Adriaansen Haneveer ende Jan Jansen van Son, Schepenen in de heerlijkheid van Ghils…” Ook bij de ondertekening wordt Jan Janssen van Son genoemd en wat belangrijker is. Jan heeft ook daar zijn handtekening gezet. Je raadt het al: de handtekeningen zijn identiek. Bewijs geleverd. Nog een vraag open: in 1678 en in 1694 is een Jan van Son schepen. Zou die jan uit 1678 misschien nog zijn vader zijn? Ik durf dat niet uit te sluiten. Er staat ‘helaas’ geen andere aantekening bij. Beiden heetten Jan Janssen van Son... Maar één oud-wethouders zou weduwnaar zijn van Geertruijt Jan Dingeman Horsten, zo geeft een vestbrief in 1700 aan.. Zou hij dan eerder getrouwd zijn geweest met Geertruijt? Mooi verhaal. Onderzoek in de geschiedenis van je eigen familie kan interessante gegevens opleveren.
(Bron: familiearchief f. van son :
Regionaal archief Tilburg, oud administratief archief (OAA) Tilburg 402, fol. 53 en Tilburg 403, fol. 109, 13 mei 1596. ; Doopinschrijving Jan ‘de Oude ’van Son, 1643 27-02-1643. dtbgoirleinvnr1_164302 oudste z.v. Jan x Wouterken ; ondertekening  14 november 1693 testament dat Hendrik Robbrecht Peters; Registratiedatum 22-01-1700, Bron Stadsarchief Breda, Vestbrieven 1700 Pag. 20v Geregistreerde Jan Janssen van Son, Oud schepen te Gilze. Weduwnaar van Geertruijt Jan Dingman Horsten).






Geen opmerkingen:

Een reactie posten