zaterdag 22 februari 2014

En bedankt, Adam !

Als je voorouders in Gilze woonden, zoals bij ons, dan kom je bij familieonderzoek voor een aantal problemen te staan. Veel doop-, trouw-en begraafregisters zijn verloren gegaan. Oorzaak was een enorme brand die in de nacht van 19 op 20 juni 1762 in de kom van Gilze woedde. Bij die brand werd de nieuwe schuurkerk, die de dag erna officieel zou worden ingewijd, volledig door brand verwoest. Ook het huis van pastoor Simon van Herck werd prooi van de vlammen, evenals een provisorisch ingerichte noodkerk en zo’n 25 huizen, 9 schuren en stallen en de brouwerij in de kom van het dorp. Omdat de nieuwe schuurkerk nog niet in gebruik was genomen, bewaarde de pastoor de doop-, trouw- en begraafregisters zo lang thuis. Jammer. Ook die gingen verloren. Heel veel doop-, trouw-, en begraafgegevens zijn daardoor niet meer te achterhalen. Vandaar dat er van diverse voorouders maar weinig exacte of foutieve data bekend zijn. De pastoor probeerde zijn administratie op orde te krijgen door navraag te doen bij de dorpsgenoten. Ze wisten dat ze gedoopt waren, maar wanneer? Als ze maar gedoopt waren! Even terug naar die brand. Want daar zat een luchtje aan………. Al heel snel na de fatale brand ging het gerucht dat Adam Schellekens van Klein Tilburg de brand ’s nachts aangestoken zou hebben. Adam was rietdekker en zou kwaad geweest zijn, omdat hij van de andere dekkers niet aan het dak van de kerk mocht meewerken. Een paar weken voor de brand had Schellekens in een herberg gezegd: “Al bent gij zoo besig met de kerk, gij zult er tog geen playsier van hebben”. Dat werd door een getuige verklaard. Schellekens had ook niet zo’n beste naam. Want 11 jaar eerder was hij al verdacht geweest van brandstichting in het huis van Jan Otten op Nerhoven. Adam Schellekens vluchtte naar Oostenrijks-Brabant, dat is het tegenwoordige België. Hij werd er uiteindelijk in Turnhout gearresteerd. Maar dan loopt het spoor dood. Van de mogelijke dader Schellekens werd nooit meer iets gehoord. Je zal maar familie van die man zijn geweest in die tijd……
(Bronnen:
Gilze 1000 jaar, bijdrage tot de geschiedenis van Gilze (Gilze 1992),A.J. Brekelemans e.a. Auteur(s): Brekelmans, A.J.; Corstens, A.L.G.; Geertruij, A.L. van. Uit: Gilze: Historische Werkgroep 1000 jaar Gilze, 1992. blz. 82 e.v. en 236 e.v.
Algemeen Rijks Archief (ARA), Staten-Generaal, invent.nr. 3557 fol. 44 en GAGR (gemeentearchief Glze en Rijen, invent.nr. 12, fol. 38 en 39v) (13-07-1761).
 Illustratie: Gerestaureerde voormalige schuurkerk aan de Kerkstraat in Gilze.  Rijksmonument nr. 16133. 
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Schuurkerk).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten