zaterdag 26 oktober 2024

Doffe ellende en verjaardag...

Pa

Vandaag zou ons Pa jarig zijn. Hij zou 107 geworden zijn vandaag. Helaas overleed hij plotseling op 4 februari 1972. Ik was toen pas 20. Hij pas 54. Mijn vader overleed volgens de medische gegevens van toen aan ‘kransslagaderproblemen.’ Hij werd geboren op 26 oktober 1917.

Ik was de oudste thuis. Samen met mijn zusje Lieke, broer Marco en zus Marianne bleven wij met mijn moeder achter. Ons hele gezin van toen is er inmiddels niet meer, op mij na dan. Met niemand kan ik nog ‘sparren’ over hoe het vroeger bij ons in huis was. Gelukkig kan ik het me zelf nog goed herinneren, al kan ik het niet meer allemaal precies op de goede tijdsvolgorde zetten.

Ik mocht mijn vader eigenlijk niet zo lang echt meemaken. Ik had en heb hem nog zoveel te vragen eigenlijk. Ik herinner me, dat hij een rasechte sportliefhebber was. Zowel actief als passief. Hij voetbalde zelf onder meer bij NAC en bij Groen Wit en bezocht de thuiswedstrijden van NAC. Ik ging dikwijls met hem mee. Hij zorgde ervoor, dat ik altijd aan de rand van het veld op de bankjes kon zitten. Hij stond dan achter mij en genoot van het spel. Vaak fietsten wij ook met het hele gezin naar dorpen in de omgeving, als er wielerwedstrijden waren, zoals de Ronde van de Molen in Oosterhout en het Hart van Gilze. Ma en mijn broertjes en zusjes zittend op een deken aan de kant, pa en ik samen sport kijken. Ik regelde en betaalde zelf twee keer tickets en een busreis voor hem en mij samen. De ene ging naar Heerlen-Terwinselen in 1967 en de tweede in 1969 naar Zolder-Terlaemen in België. Daar werden toen wereldkampioenschappen wielrennen gehouden. We hebben er echt genoten samen.  

En was er zondagmiddag voetbal en NAC speelde niet thuis, dan luisterde hij, met aan zijn oor mijn draagbaar radiootje, naar de verslagen en de uitslagen van Frits van Turenhout. Zelfs als we naar Mol op vakantie gingen, zat hij met radio in onze bungalowtent de Tour de France te luisteren. Hij ging mee op vakantie, maar sliep eigenlijk het liefste thuis in zijn eigen bed. Toen wij later televisie kregen, schreef hij in zijn grote notitieboek alle tussentijden van de schaatsers op wij de WK en het EK. Zijn gezin en sport waren zijn alles.

Mijn vader was een stille, rustige en zuinige man van weinig woorden, die doordacht praatte, als hij iets zei. Hij mengde zich zelden in gesprekken van anderen. Hij was een man met steeds hetzelfde ritme. Op de zondagen na, altijd om tien over zes uit bed, om tien over zeven naar het werk, om even over vijf weer thuis. Zaterdags moest hij nog een tijdlang werken tot twaalf uur. Als hij thuis kwam, was hij tevreden, zowel aan tafel of op zijn stoel naast de kolenhaard. Soms rookte hij een sigaar, een ‘krijgertje’, noemde hij die dan, en anders was het shag. Hij had -als we gingen fietsen- nooit een plattegrond nodig. Hij wist waar hij rijden moest en kende alle wegen en paadjes. Hij hield ook het weer nauwlettend in de gaten. Je kon tijdig aan hem zien en van hem horen, als hij dacht dat er regen zou komen. We kregen dan de opmerking dat we even moesten doortrappen, als we tenminste niet nat wilden worden. In dat soort gevallen bleef het meestal droog, totdat we thuis waren, om even later vaak inderdaad te gaan regenen.

Ik heb mijn vader nooit echt kwaad gezien of horen uitvallen, tegen wie dan ook. Op zeker moment in december 1971 werd hij ziek. Een flinke griep vond de dokter. We  hebben ’s nachts zelfs bij hem gewaakt, want het eenpersoons bed werd in de woonkamer gezet. Papa knapte op, maar ik denk achteraf, dat zijn gezondheid toen al opspeelde. Op 4 februari 1972 zwaaide hij met brandend shaggie om tien over zeven over de schutting op en neer, zoals hij altijd deed als hij naar zijn werk ging. Wij zagen het lichtpuntje en zwaaiden dan. Hij kwam helaas nooit meer terug. Wat zou ik graag de rust hebben, die hij ten toon gespreid heeft. Ik mis hem na 52 jaar nog steeds. Ik had nog zoveel van hem willen leren en nog zoveel willen vragen….. Proficiat Pa.

(Bron: familiearchief f.van son).



 

zaterdag 19 oktober 2024

Het blijft keuzes maken...

Ik heb er even over gedubt: wel of geen griepprik halen. Ik wil er natuurlijk alles aan doen om mijn hart zo veel mogelijk met rust te laten.  Een griepprik niet halen zou kunnen betekenen, dat ik een stuk zieker zou worden, als ik de griep zou krijgen, al is het altijd maar de vraag of de cocktail antigriep die wordt ingespoten, wel juist die griep aanpakt, die ik toevallig krijg. Tot nu toe voel ik geen nadelige gevolgen van die griepspuit.

Iets anders

Youri, Cas en Sem aten afgelopen maandag bij ons tussen de middag gewoon brood met belegd. Zoet, vleeswaren of kaas. Sem had ervoor gekozen om “gewoon boterhammen” te kiezen, toen hij aan de beurt was. Maandag geen kleinzonen, want het is immers herfstvakantie.  We maakten woensdag van het mooi weer en mooie temperatuur gebruik om naar ons favoriete bankje in de Biesbosch te fietsen. José dan, want ik ga altijd met de scootmobiel. Het leek heel mooi, maar net over de middag betrok het. De zon ging achter de wolken en de temperatuur kelderde. We zijn toen -nadat onze boterhammen op waren en we warme thee uit de thermosfles hadden gedronken- weer maar naar huis gefietst, om daar te merken dat het in de loop van de middag wél weer volop zonnig werd. Jammer, anders waren we echt langer blijven zitten. Er waren wel een paar zwanen die we statig konden zien dobberen bij ons favoriete rustplekje. Gelukkig had José na die lagere fietstocht geen extra last of pijn aan haar knie en arm. Dat is altijd maar afwachten, want het was weer even geleden, dat we voor een lager ritje op de fiets hadden gezeten. We konden vrijdag niet op Luuk passen. Er stond al een andere afspraak. José maakte zelf ook weer eens een keer een vispizza. Dat is toch zo lekker en hij was nog goed geslaagd ook. Dat mag ze meer doen.

We zullen eens kijken wat we tijdens de herfstvakantie willen doen. Ik denk niet dat we een hele week thuisblijven. Het blijft keuzes maken.

(Bron: familiearchief f. van son).



 

 

zaterdag 12 oktober 2024

Een ruïne en mooi nieuws….

Tijdens mijn familieonderzoek stuitte ik enige tijd geleden op de Abdij van Villers. En je weet het; daar moeten José en ik dus een kijkje gaan nemen. Dat deden we zo’n twee jaar geleden. We bezochten in die tijd heel wat familie-herinneringen uit vroeger eeuwen in het zuidelijke deel van België. Je moet het toch immers allemaal controleren. De abdij Villers is een familiestichting van het Huis Marbais en in 1146 gesticht op hun erfgoed. In een akte uit 1153 bevestigt bisschop Hendrik II (van Leez), van Luik, de abdij van Villers in het bezit van haar eerste dotatie, die bestaat uit een deel van het allodium Villers onder de heerlijkheid Marbais. Het werd geschonken door Wouter van Marbais en diens moeder Judith (een douairière die hertrouwde met Arnulf van Villers, die de stiefvader was van mijn voorouder). In die eerste dotatie gaat het ook om de rechten die hierop rusten. Die rechten waren afkomstig van anderen, zoals Anselm van Boneffe en Engelbert van (Breda en van) Schoten. De molen hoort er niet bij, die was al aan Alard van Mellery in leen gegeven, zo maakt die oorkonde duidelijk. Volgens de geschiedenis van de abdij van Villers, nodigen ridder Walter (= Gauthier of Wouter) de Marbais en zijn moeder Judith, monniken van de abdij van Clairvaux uit om een nieuwe abdij te stichten op hun grond in Villers. Een groepje van 17 monniken vestigt zich in Villers bij de bron Goddiarch. Dankzij de heer van Marbais en zijn moeder Judith, hebben de monniken de beschikking over nodige bouwmaterialen, steengroeven, bossen en een rivier om hun abdij in romaanse stijl op te trekken. Maar het loopt allemaal niet helemaal naar wens. In 1197 wordt op een andere plek begonnen met de bouw van een nieuwe abdij. De bouw van deze gotische abdij neemt 100 jaar in beslag. In deze welvarende periode hebben de ongeveer 400 monniken van de abdijgemeenschap een bezit van bijna 10.000 hectare grond. Eeuwen later, in 1796 tijdens de Franse Revolutie zijn de monniken al gevlucht. De Abdij wordt vernield en geplunderd en daarna verkocht aan een handelaar in bouwmaterialen, die haar zowat steen voor steen afbreekt. De plantengroei en weersinvloeden doen de rest. De Abdij vervalt tot een ruïne. Maar wat voor een…. Ze hebben er een mooie historische plek van gemaakt. Je moet een ticket kopen, maar we dwaalden er een halve dag rond en vielen van de ene verbazing in de andere. Ik wil je een aantal foto’s. Wij vonden het de moeite van het bezoeken meer dan waard! Weer een puzzelstukje op zijn plek kunnen leggen.

Dom eigenlijk..Eigenlijk dom, als je besluit om samen naar de Biesbosch in Werkendam te gaan als de A27 richting Hooipolder is afgesloten voor verkeer. Heen over de Keizersveerse  brug gaat dan wel... maar dan moet je omrijden voor de terugweg. Wij kozen voor het Capelse Veer om het water over te komen. Niet zo slim. Er stond een hele rij auto’s en we moesten drie afvaarten wachten. Toch een leuke middag geweest.

Gezondheid

Donderdag stond het controlebezoek bij mijn cardioloog op de agenda. Je weet dat ik door gebrek aan energie niet veel meer kan doen en erg snel aan het eind van mijn latijn ben. Maar dat zegt blijkbaar niet alles over het bloedbeeld en beeld van mijn hart. De cardioloog verraste ons met de mededeling dat het beeld van mijn hart en de bloedwaarden de besten waren van het afgelopen jaar. Aangenaam nieuws. Het blijft ‘broos maar stabiel’, maar ook zij bleek aangenaam verrast. De goede zorgen van José, ons regelmatig leefpatroon, prima eet- en drinkgewoonten en ‘leuke dingen doen’ helpt kennelijk. En er is meer hulp. Ik heb niets met welke godsdienst dan ook, maar ik heb wel al jaren vertrouwen in de goede zorgen die Maria aan mij en ons besteedt. Van huis uit fietsten wij , toen ik kind was, al van Breda naar Den Bosch voor een bezoekje aan de Mariakapel in de Sínt Jan. Bij ons huwelijk, ruim 50 jaar geleden vroegen we al bij het Maria-altaar al om haar steun en zorg voor ons en ons eventuele gezin. Vijf gezonde kinderen kregen we. Ook nu heb ik veel aan het feit, dat ik het volste vertrouwen heb in Maria. Zij heeft mij na mijn twee infarcten op éen dag en hartoperatie in 2004 duidelijk al eens op de goede weg terug geholpen, toen mijn hart haperend bleef en een nieuwe hartoperatie aanstaande was. Ook nu weet ik dat zij voor ons zorgt. Dat geeft mij toch wat rust. Ik loop daarmee normaal niet te koop. Ik ben wars van uiterlijk vertoon. Daarom ga ik in Meerseldreef als we daar koffie drinken ‘bij de paters’ ook niet de Maria-tuin in, ook al bood José dat al eerder aan. Ouderwets? Zo zit ik nu eenmaal in elkaar.  

(Bron: familiearchief f. van son).

 









zaterdag 5 oktober 2024

Over Sem, een oude akte en Kroky…

Ik begin deze week met Sem. Onze kleinzoon van 6 heeft gisteren laten zien en horen, dat hij terecht ‘een zonnetje’ heeft in de klas. Hij las voor het eerst aan mij voor uit een kinderboekje en ik mag zeggen, dat het hem wel erg goed af ging. Binnenkort gaat ook de wereld voor onze leergierige kleinzoon verder open. Hij doet dan ook erg goed zijn best op school en gaat elke dag graag om weer verder te leren.

Oude akte

Deze week in mijn weekendbericht ook weer even aandacht voor het onderzoek naar mijn voorouderfamilie. Natuurlijk ook andere informatie over de afgelopen week. Maar eerst even familieonderzoek. Zo’n onderzoek kan erg interessant zijn. Ik heb er veel plezier en voldoening aan beleefd om mijn vooroudergeneraties op te sporen. Soms heb je een geluksmoment en vind je na even zoeken een erg goed leesbare akte terug, die ook nog eens over je voorouders gaat. Zo’n akte over onze voorouders vond ik ook. Daarbij is het zoeken naar een ‘vertaling’ van een akte niet zo’n groot probleem. Het gaat om een akte van 13 maart 1685 van onze voorvader Gerit Jansen van Son. Belangrijke informatie die we uit die akte kunnen halen, is het bewijs, dat Gerit oud genoeg is op 13 maart 1685 om te handelen. De akte kan je met een beetje moeite lezen. Kijk maar op de foto. Het enige probleem zijn volgens mij vooral de oude woorden, niet het schrift. We kunnen heel veel informatie halen uit deze akte. Zo weten we dat onze voorouder op die datum in elk geval oud genoeg is om handelingen te mogen verrichten. Ook komen we in de akte zijn broers tegen en de namen van zijn vader en moeder. We lezen ook over zijn zussen en met wie die getrouwd zijn; en we zien waarover het gaat; een stuk land van 1 lopensaet. Dat is een oppervlaktemaat. 1 lopensaet is een lapje grond dat met één mand met zaad ingezaaid kon worden…. Ik kon het in elk geval goed gebruiken en heb alles uiteraard in mijn pro-gen programma gestopt. Weer wat extra informatie over voorouders, van zo’n dikke 330 jaar geleden.

Voorbereiding

Bloedprikken stond deze week weer op het programma. Dat komt omdat op 10 oktober mijn controlebezoek bij de cardioloog op het programma staat. De vorige keren waren José en ik aangenaam verrast, dat de conditie van mijn hart ‘broos maar stabiel’ was. Ik teken uiteraard ook deze keer weer voor zo’n constatering, al moet ik zegen, dat alles wat ik dagelijks doe, veel moeite en energie kost. Maar met positivisme van José en ook een beetje van mijzelf, de goede zorgen, het uitermate gezonde eten en het vele dagelijkse fruit, hebben daaraan misschien wel bijgedragen. Regelmaat en niet te laat naar bed; al jarenlang geen alcohol en goed luisteren naar wat mijn lichaam me laat weten. Uiteraard blijf ik ook trouw de fysio bezoeken. Het blijft even afwachten tot de controledag maar er was me op 23 juni 2023 nog ‘maximaal een jaar’ in het vooruitzicht gesteld. Dat betekent, dat ik nu toch al een kwartaal in de extra tijd zit. Van mij mag er best nog een flinke tijd aangekoppeld worden. Ik heb het naar mijn zin, al gaat de ene dag gemakkelijker dan de andere en bij alles, het minste of geringste wat ik doe, voel ik mijn energie achteruit hollen. Het duurt ook langer voor ik weer heb bijgetankt en mijn vermoeide gevoel kwijt ben. Ik kan ermee leven, al valt het niet altijd mee, om alles slow motion te moeten doen, omdat het niet anders kan.

‘Oma-jus’

Afgelopen maandag hadden Cas en Sem tosti’s ham-kaas gekozen en Youri een tosti met enkel kaas. Anouk kwam tussen de middag ook bij ons eten. Komende maandag is het de beurt weer aan Youri om te kiezen. Hij wist het wel “gehaktballetjes met oma-jus”. Oma zorgt er zonder twijfel weer voor. En de jongens? Die zijn elke keer tevreden en dankbaar en het is steeds gezellig.

Onze Krokus

Kroky, onze kat, liefkozend Krokus genoemd, had gisteren uiteraard feest. Het was immers dierendag. En ook het feest ter ere van Franciscus. Maar voor mij geen cadeautje… Krokus kreeg ’s morgens al een paar van zijn lievelingssnoepjes uiteraard. Het beestje slaapt heel erg veel. Hij is dan ook al twintig geworden in juni. We hebben hem dan ook maar rustig laten slapen en zijn lekker in het zonnetje op een bankje gaan zitten in de Biesbosch bij Werkendam. Uiteraard een thermosfles thee mee en extra  gezonde koekjes en ‘peperkoek’. Heerlijk rustig is het daar. Het enige dat je hoort zijn kwetterende eenden in diverse soorten en in een andere poel zien we wel honderd statig dobberende zwanen. In het zonnetje was het heerlijk met de jas aan. ’s Avonds kwam Elke met haar gezin frietjes eten. Uiteraard zelfgebakken én met een visje erbij. Smullen! Cas liet mij vanochtend vroeg met een appje al even weten dat het lekker was gisteravond. Een mooie week!

(Bron: familiearchief f. van son).