zaterdag 1 juni 2019

Niet de hele middag....


Ik hoef echt niet de hele middag te kijken, maar ik kan echt geieten van wielrennen op tv. Zo volgde ik in de afgelopen weken de Giro d’Italia op de voet. Wat een mooie koers was dat. Eindelijk eens niet de hegemonie van de ploeg van het voormalige SKY, maar wisselende kopstukken. En dan ook nog een Mollema. Die jongen blijft maar gaan.
Ik moet nog maar zien of de Tour de France net zo interessant wordt. Daar zullen het wel weer Froome en consorten zijn, die de grootste trom roeren. Ze horen nu bij een club die het niet zo nauw neemt met ons milieu. Er wordt vertrokken in Brussel dit jaar, zo heb ik gelezen. In de door mij al eens eerder geciteerde nieuwsbrief van Historiek.net vond ik een aardig stukje over een van de eerste officiële wielerwedstrijden in het – ondanks uitblijven van echt aansprekende heldendaden van hun tegenwoordige generatie- nog steeds wielergekke land. In 1868 werd op de plek van het huidige Jubelpark in Brussel een wielerwedstrijd verreden. Dat het nu een groot succes werd, dat kan ik niet zeggen, maar ze zullen er misschien wel aan terugdenken daar in de belgische hoofdstad, als aan het atomium de Tour de France op 6 juli wordt ‘weggeschoten’. Na een etappe dan 192 kilometer, kan de koninklijke familie thuis de aankomst bekijken. De rit eindigt namelijk aan het koninklijk paleis van Laken. Maar terug naar 1868. De organisatoren van nu zullen wellicht niet beseft hebben, dat de finale van de rit van nu, langs dezelfde plaats komt waar de renners toen reden. Op 31 mei werd in Parijs een wielerwedstrijd verreden in het Park de Saint-Cloud op een boogscheut van de Bois de Boulogne met als overwinnaar Polocini. De tweede wedstrijd van die dag werd gewonnen door de Brit James Moore, die het jaar nadien tevens de eerste interstedelijke wielerwedstrijd Parijs-Rouen zou winnen.
In Brussel werd besloten om op het braakliggend terrein net buiten de toenmalige stadsgrenzen, ten noorden van Etterbeek, sportwedstrijden te  organiseren rondom de nationale feestdag van 21 juli. Dat stuk grond werd door het leger en de burgerwacht gebruikt als oefenterrein en stond toen bekend als Champ de Manoeuvres. Naast enkele sportwedstrijden zoals karabijnschieten, schermen, pony- en paardenwedrennen werden voor het eerst in België ook twee officiële wielerwedstrijden verreden.  Deze koersen waren de eerste die door een hogere instantie georganiseerd en officieel aangekondigd werden, waar iedereen aan kon deelnemen, door zich vooraf in te schrijven. Er was ook een prijzenpot. Voor de eerste drie deelnemers van beide wedstrijden was er een prijs. Voor de winnaar een kunstwerk ter waarde van 150 Belgische frank en een vergulden medaille, de tweede zou een vergulden medaille krijgen en de derde een zilveren. Le Bien Public meldde dat men de ingeschreven wielrenners ’s avonds kon zien trainen op de Groendreef. In La Meuse stond dat de beste wielrenners van Parijs zich hadden ingeschreven en werden alle Luikenaars opgeroepen de Belgische eer te verdedigen.
Het werd een tegenvaller. De twee wedstrijden werden verreden op maandagmiddag 20 juli 1868. Er waren slechts drie deelnemers komen opdagen. De eerste wedstrijd was een snelheidskoers over een afstand van 1500 meter, gewonnen door Gerinroze. De tweede koers was een traagheidskoers over 250 meter, die werd  gewonnen door een zekere Etienne. Bij beide wedstrijden kregen enkel de winnaars hun prijs uitgereikt, de andere deelnemers waren misschien wel gevallen, want ze werden niet in de uitslag genoemd. Terug naar het heden. Het was een drukke oppasweek. Woensdag de hele dag de gebruikelijke oppas op Cas en Sem. Donderdag kwam Sem nog een keertje, zodat Cas met papa en mama naar Thomas de Trein kon in Utrecht. Donderdagavond kwam onze Robyn logeren en zij ging vrijdag na een fijn dagje indoor- en outdoorspeeltuin in Drimmelen na lekkere pannenkoeken weer naar huis.
Vandaag die uiterst interessante Girorit. Wie trekt het roze uiteindelijk naar zich toe. Misschien nog even een paar uurtjes op fiets en scootmobiel van het begin van de zomer genieten.
Zaterdag 6 juli 2019 staat in mijn agenda de openingsrit van de Tour. Tijdens de finale zal het peloton via de tunnel onder het Jubelpark op volle snelheid naar de eindstreep razen, waar 151 jaar geleden de allereerste wedstrijd op Belgische bodem werd georganiseerd.
(Bron: familiearchief f. van son; historiek.net)





Geen opmerkingen:

Een reactie posten