zaterdag 14 juli 2018

Machtig en rijk....


Dit keer schrijf ik over een machtige voorouder. Voor de verandering een keer een vrouw; Alpaidis van Hoegaarden. Nee... niet meteen aan speciaal bier denken dit keer.
Alpaidis trouwt omstreeks 960 met Godfried I, de heer van Rumigny, die door keizer Otto I wordt aangesteld als hertog van Neder-Lotharingen. Lang hebben ze niet van elkaar kunnen genieten, want al in 964 sterft Godfried aan de pest. Hij begeleidt op dat moment keizer Otto I op zijn kroningsreis naar Rome. Godfried laat zijn vrouw met 4 minderjarige kinderen achter.
Alpaidis was uiterst machtig en een belangrijke vrouw. Voor José en mij reden voldoende om ‘op visite’ te gaan bij onze voorouder in Hoegaarden. Er is nog iets uit en over die tijd bewaard gebleven. Zo is er een plaquette aan de kerk, die wijst naar de tijd van Alpaidis; en een uithangbord aan een oud pand, dat meldt dat het pand op de wallen van het kasteel van Alpaidis gebouwd zou zijn en in de vitrine van het gemeentehuis een beeldje dat de gravin Alpaidis moet voorstellen.
Toen haar eerste man Godfried aan de pest gestorven was, hertrouwde Alpaidis met Eilbert van Florennes. Hij stichtte omstreeks 944 de Abdij van Waulsort in de gemeente Hastière in de provincie Namen. Eilbert was een bondgenoot van Godfried, de eerste man van Alpaidis. Niet zo vreemd dat Alpaidis na de dood van haar eerste man hertrouwt met een van de bevriende vazallen. Een vrouw alleen was ook in die tijd niks, zeker niet als je veel bezit had. En dat had ze! We kunnen veel gegevens halen uit de bron ‘Historia Walciodorensis monasterii'. Er wordt gemeldt dat de stichter van de abdij, Eilbert van Florennes was. Hij zou van zijn moeder Berthe, Florennes hebben geërfd. Dan moesten José en ik ook daar uiteraard een kijkje gaan nemen in het stadje Florennes en bij het kasteel natuurlijk. Jammer dat het koffiemachine in de enige horecagelegenheid in het centrum.....
Die Eilbert stichtte liefst 7 kloosters en abdijen, waaronder in 944 die van Onze lieve Vrouw in Waulsort. Het huwelijk van Eilbert en Alpaidis vinden we ook terug in bronnen. In de eerder aangehaalde ‘Historia Walciodorensis Monasterii’ wordt verhaald, dat Eilbert een adellijke dame Alpaidis met twee zonen leerde kennen. Hij kon kennelijk goed overweg met die kinderen uit het eerste huwelijk van Alpaide met Godfried. De bron meldt dat de niet nader genoemde vrouw van [Eilbert] "binos.. adolescentulos....Godefrido et fratri....Arnulfo", had, 2 jongelingen dus uit haar eerste huwelijk, aan wie hun stiefvader "pagum Florinensem" schonk. Alpaidis zelf schonk veel van haar bezittingen aan de abdijen van Waulsort, Hastière, Rosières en Tourinnes. Onder dat bezit kwam ik ook Nodebais en omgeving. Dat klinkt bekend! Alpaidis was schatrijk en bijzonder machtig. Zij had heel veel dorpen in bezit ook bezittingen in Nodebais dus, een klein landelijk dorpje in België. José en ik reden op een van onze ‘stamboomritten’ ook naar Nodebais en omgeving, om te zien of er nog restanten zouden zijn van bezit van onze voorouders. Dat bezit in Nodebais komen wij namelijk ook weer tegen in 1199 als een Giselbert, zoon van Giselbert van Tilburg, afstand doet van al zijn rechten op een stuk bos en andere gronden, die liggen bij de hoeve La Chize of  [Terkiezen] in Nodebais aan het klooster van Hastière. Bij dat bezit hoort ook “Allodium de Buc pres de Nodebais”. Maison de Bois. Die Giselbert geeft ook zelf een duidelijke aanwijzing. Hij werd ook “Guillaume Gislebert d’Agbiermont” genoemd. Nu nog ligt in Nodebais het domein d’Agbiermont met de “Ferme d’Agbiermont”, vroeger bijgebouw van de oude Abdij van Waulsort-Hastière. Domein D'Agbiermont aan de Vieux Chemin de Namur. De naam komt mogelijk van ‘Dagobert-Mont’, wat zelfs kan wijzen op een Merovingische oorsprong ergens tussen het jaar 500 en 800. Op dat domein liggen zowel het opnieuw opgetrokken kasteel als de ‘ferme d’Agbiermont’. De boerderij ‘Ferme d’Agbiermont’ wordt al vermeld in de 14de eeuw maar de indrukwekkende gebouwen die je nu nog kunt zien, dateren vooral van het midden van de 18de eeuw. José en ik hebben geruime tijd doorgebracht in die omgeving.
De eigendommen rond Nodebais en ook bij het nabij gelegen Piétrebais gaven mij heel wat aanknopingspunten voor de genealogie van onze voorouders. Voor mij stuk voor stuk interessante informatie die de puzzel completer maakt. Oh ja. Alpaidis nam aan het eind van haar leven haar intrek in de Abdij van Waulsort en stierf daar. Zeker is dat zij in de Sint Pauluskerk in Luik begraven werd. En daar houd ik het bij voor vandaag.
( Bron: Familiearchief f.van son; Historia Walciodorensis monasterii, I-III ; ed. WAITZ, p. 505-506. Cfr. Misonne, Eilbert, p. 47-52.;  IX; ed. Waitz, p. 509-510. Cfr. Misonne, Eilbert, p. 60-62, p. 50;
Abbayes et Chapitres entre Sambre et Meuse,(VIIe-XIe siècles) Contribution à l'histoire religieuse des campagnes du Haut Moyen Age, Alain Dierkens, 1985, blz. 172.; Historia Walciodorensis Monasterii 29, MGH SS XIV, p. 519; http://www.heemkring-hoegaarden.be/sites/default/files/bijlagen/Alpaidis%20192%203%202013.pdf; http://www.oostbrabant.org/Tijdschriften/Oostbrabant/1980-4/div10.html (nadere info:De Geschiedenis van Hoegaerden, door Pr. Vander Velpen;
Illustratie: Foto uit boek Hoegaarden kerk en brouwers. 2009 door Maurice Dodion. Foto toont cartouche op kerktoren in Hoegaarden. ‘Van castrum van Alpaide werd ik tempel Gods…’;
http://www.oostbrabant.org/Tijdschriften/Oostbrabant/1980-4/div10.html (nadere info:De Geschiedenis van Hoegaerden, door Pr. Vander Velpen.)







Geen opmerkingen:

Een reactie posten